NRK Meny
Normal

Trump knuser konkurrentene

Philadelphia (NRK): – Jeg ser på meg selv som Republikanernes trolige presidentkandidat, sa Donald Trump etter sin beste valgnatt så langt i nominasjonsprosessen. Han knuste all konkurranse i natt og fester grepet om nominasjonen.

USA-ELECTIONS/TRUMP
Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

Trump vant ovelegent i i alle de fem delstatene der velgerne sa sitt i natt. Han vant med nesten 40 prosent poeng i Delaware og Pennsylvania, og gjorde det også svært godt i Connecticut, Rhode Island og Maryland.

Trump sikret seg ytterligere 99 delegater og har nå 945. Ted Cruz vant ikke en eneste delegat og mistet i natt den matematiske muligheten til å kunne vinne nominasjonen gjennom valget.

Den eneste måte å stoppe Trump på nå er gjennom kampvotering på landsmøtet, men Trump har nå relativt gode sjanser til å sikre seg de nødvendige 1237 delegatene han trenger i det siste nominasjonsvalget 7. juni.

Mener Hillary spiller "kvinnekortet"

Etter å ha holdt en disiplinert tale da han vant valget i New York i forrige uke, var Trump i natt igjen i fri dressur på pressekonferansen han holdt i Trump Tower i New York.

– Hvis Hillary Clinton hadde vært en mann, tror jeg ikke en gang hun ville ha vunnet fem prosent av stemmene. Hun vinner bare fordi hun er kvinne, sa Trump.

Deretter anklaget han Clinton for å være en kjeltring.

Ingen Trump-doktrine

I dag har Trump varslet en større tale der han vil legge fram sin utenrikspolitikk. Det er knyttet stor spenning til hvilke nye ideer han vil presentere, The Economist har beskrevet en President Trump som en av de ti største globale risikoene verden står over for i årene framover.

– Vi elsker våre allierte, men vi kan ikke lenger la dem utnytte oss, sa Trump i natt. Han som allerede har foreslått å reduserer USAs rolle i NATO betraktelig.

Han sier imidlertid han ikke vil styre USA med noen utenrikspolitisk Trump-doktrine.

– Det blir ingen Trump-doktrine. Du må være fleksibel her livet, for omstendigheter og verden forandrer seg hele tiden. Det har jeg lært som forretningsmann, sa Donald Trump.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt