Trump sparker sin nasjonale sikkerhetsrådgiver

Etter oppfordring fra president Donald Trump har USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, sagt opp sin stilling.

John Bolton

Trump har sparket sin sikkerhetsrådgiver, John Bolton.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Trump begrunner det med at de to var sterkt uenige i mange saker.

Han skriver på Twitter at han mandag kveld fortalte Bolton at det ikke lenger «var behov for hans tjenester i Det hvite hus. Jeg var sterkt uenig i mange av hans forslag, noe mange andre i administrasjonen også var, og derfor ba jeg John om hans oppsigelse», tvitrer Trump.

Trump fikk oppsigelsen tirsdag morgen. Trump takker nå Bolton for innsatsen og sier en etterfølger vil bli utpekt neste uke.

Laster Twitter-innhold

Det er den tredje nasjonale sikkerhetsrådgiveren Trump sier farvel til.

Avsettelsen av Bolton kommer i kjølvannet av rapporter om uenigheter i Trump-administrasjonen etter at fredssamtalene mellom USA og Taliban kollapset, skriver BBC.

Mandag sa Trump under et møte i Det hvite hus at samtalene mellom USA og Taliban «er døde».

Som en del av fredssamtalene, hadde Trump invitert representanter for Taliban til USA. Bolton var imot fredssamtaler med Taliban, skriver BBC.

Charles Kupperman vil bli landets neste nasjonale sikkerhetsrådgiver, ifølge BBC. Han har vært Boltons nestkommanderende som sikkerhetsrådgiver.

Sett på som en hauk

Som et svar til Trump, skriver Bolton på Twitter at han« tilbød seg å gå av i går og president Trump sa: «La oss snakkes om det i morgen», skriver Bolton.

Laster Twitter-innhold

Bolton blir omtalt som en hauk i amerikansk utenrikspolitikk.

Den tidligere FN-ambassadøren overtok som nasjonal sikkerhetsrådgiver da general Herbert Raymond McMaster gikk av i fjor.

Bolton ble utpekt som nasjonal sikkerhetsrådgiver på grunn av sin «haukeaktige» holdning til Iran, skriver CNN. Bolton støttet Trumps vedtak om å trekke seg fra atomavtalen med Iran.

Men han var uenig i Trumps forslag om et mulig møte med Irans ledere.

Bolton var også motstander av Trumps politikk overfor Nord-Korea og Afghanistan, skriver CNN. Han ønsket en tøffere politikk overfor Russland og var også imot Trumps vedtak om å trekke amerikanske soldater ut av Syria.

X02538

Bolton skal ha vært kritisk til Trumps politikk overfor Nord-Korea.

Foto: KCNA KCNA

– Overraskende

Oppsigelsen kommer ifølge nyhetsbyrået AP som en overraskelse for mange i Det hvite hus.

Kun en time før Trump kunngjorde avgangen, meldte pressekontoret i Det hvite hus at Bolton skulle holde pressekonferanse med utenriksminister Mike Pompeo og finansminister Steven Mnuchin klokka 19.30 norsk tid.

Pompeo sier ifølge nyhetsbyrået AFP at han «ofte var uenig» med Bolton.

Støttet invasjonen av Irak

Bolton har tidligere tatt til orde for å bombe både Iran og Nord-Korea, og han har vært en sterk forsvarer av tidligere president George W. Bushs beslutning om å invadere Irak i 2003.

Han har også blitt sett på som en av hovedpersonene i Trump-administrasjonens kontroversielle politikk overfor blant annet Iran og Venezuela, skriver nyhetsbyrået AFP.

I et intervju med det sterkt høyreorienterte nettstedet Breitbart proklamerte han at «tostatsløsningen er død» og tok til orde for at Gazastripen bør bli en del av Egypt og Vestbredden gis tilbake til Jordan.

Overfor Fox News har han slått fast at USAs målsetting bør være et regimeskifte i Iran.

Iran mener Boltons avgang er et klart tegn på at USAs sanksjoner mot Iran er mislykket

– Marginaliseringen av Bolton og det at han deretter er fjernet, er ikke tilfeldig, men et klart tegn på at USAs strategi med maksimalt press har lidd nederlag, skriver den iranske tjenestemannen Hesameddin Ashena på Twitter.

Ashena er en av president Hassan Rouhanis medarbeidere.

SISTE NYTT

Siste nytt