Trump sparker kontroversiell valgkampsjef

Donald Trumps valgkampsjef har mistet jobben. – Spiller ingen rolle, Trump gjør som han vil uansett, sier Jan Arild Snoen.

Lewandowski er siktet for vold

Donald Trump ligger an til å bli Republikanernes presidentkandidat. Nå har hans valgkampsjef, som står til venstre for Trump i bildet, mistet jobben. Til høyre er Trumps sønn.

Foto: RHONA WISE / Afp/NTB Scanpix

En av Trumps nærmeste medarbeidere, valgkampsjef Corey Lewandowski, er oppsagt, melder New York Times.

– Vi er takknemlig for Coreys arbeid for oss og ønsker ham til lykke med fremtiden, sier kommunikasjonssjef Hope Hicks til avisen.

Trump, som trolig blir republikansk presidentkandidat, har ikke ført en vanlig amerikansk kampanje. Han har hatt en liten stab og brukt lite penger. Det endrer seg neppe nå som Lewandowski er ute, tror USA-kjenner og Minerva-kommentator Jan Arild Snoen.

– Trumps kampanje blir neppe mer strømlinjeforma. Det er ikke kampanjen det er noe galt med, det er Trump, sier Snoen til NRK.

– Trump hører ikke på råd

Jan Arild Snoen

Jan Arild Snoen er kommentator i tidsskriftet Minerva.

Snoen sier det ikke hjelper å rydde i organisasjonen når man ikke hører på rådene man får. Så langt har ikke Trump hørt på noen.

– Det har vært flere ganger der han ser ut til å være på vei mot å bli en normal kandidat, men så varer det veldig kort. Det strider mot personligheten hans. Han vil lykkes på sin egen måte.

Men Snoen tror ikke strategien med lite budsjett, store folkemøter, kjendisstatus og medieoppmerksomhet vil fungere for Trump framover. Mens Demokratenes Hillary Clinton har 700 medarbeidere, har Trump bare 30.

– Det blir vanskeligere å vinne hovedvalget slik. Da må han få 60-70 millioner stemmer og også nå velgerne i sentrum.

Sentral medarbeider

Lewandowski har vært med i Trumps valgkamp siden starten, og var en av de valgkampmedarbeiderne som hadde tettest kontakt med forretningsmannen. Han reiste i privatfly sammen med Trump til nesten samtlige valgkampmøter, skriver NTB.

Ifølge nyhetsbyrået AP var Lewandowski en av forkjemperne for strategien om å «la Trump være Trump».

Han har flere ganger avvist forslag om at Trump burde hyre inn mer politisk erfaring i sin stab. Han skal også ha oppfordret Trump til ikke å legge noen demper på sine uttalelser, bare fordi han er kommet nærmere presidentvalgkampen.

Kontroversiell

Samtidig har han vært kontroversiell. Ifølge New York Times er han temperamentsfull og har vært i konflikt med andre i organisasjonen.

Han ble i mars anklaget for å vold mot en reporter som ville stille Trump et spørsmål, men ble ikke tiltalt.

– Han er blitt spilt ut over sidelinjen den siste tiden, så det er ikke så overraskende at han er ute nå. Interne konflikter blir mer synlige når meningsmålingene går nedover, sier Snoen.

– Dette illustrerer uro internt i Trump-leiren.

SISTE NYTT

Siste nytt