Trump sparker halvparten av ekspertene i klimaråd

USAs president Donald Trump liker ikke klimarådene han får, og vil ha nye rådgivere. Forskere frykter at vitenskap blir skjøvet til side.

Donald Trump og Scott Pruitt

KLIMATVILERE: President Donald Trump og Miljødirektoratets sjef Scott Pruitt (midt i bildet) skifter i én sveip ut halvparten av forskerne som gir dem klimaråd.

Foto: JIM WATSON / AFP

Hele ni av 18 medlemmer i Miljødirektoratets vitenskapelige råd har fått beskjed om at de ikke får fortsette, skriver Washington Post. Rådets oppgave er å gi råd om hvilken forskning som klimapolitikken skal baseres på – råd som ikke har falt i god jord hos den nye presidenten.

Ekspertene blir oppnevnt for en treårs periode, og det er vanlig praksis at medlemmene sitter i flere perioder. Men nå ønsker Trump-administrasjonen et brudd med Obamas klimapolitikk.

Uklarhet om Parisavtalen

I valgkampen lovet Trump at han ville trekke USA ut av Parisavtalen som ble kjempet fram av blant andre Barack Obama. I avtalen kobles menneskelig aktivitet og global oppvarming, og utslippskutt står sentralt.

Det er ventet at president Trump i løpet av kort tid bekjentgjør om USA forlater eller krever reforhandling av avtalen.

New York Times skriver at avgjørelsen kan komme denne uken. Samtidig er klimaforhandlere fra hele verden samlet i Bonn i Tyskland for nye samtaler om gjennomføring av avtalen. Dette er det første klimamøtet etter at Trump overtok.

– Skyver vitenskapen til side

Forskerne som ikke får fortsette i Trumps klimaråd, er overrasket fordi de nylig fikk signaler om at de ville få forlenget oppdraget. Flere tolker utskiftingen som et ønske om at rådet bør gi andre anbefalinger og vektlegge det vitenskapelige grunnlaget annerledes.

En av dem som må gå, er Robert Richardson, som er professor på Michigan State University. Han frykter at vitenskap blir skjøvet til side. På Twitter skriver han at han føler seg «trumped» (avsatt):

Laster Twitter-innhold

Vil ha brudd med Obamas linje

En talsmann for Miljødirektoratet bekrefter at de ønsker et nytt blikk på klimaforskningen.

– Vi ønsker et tydelig brudd med Obama-regjeringens holdninger til klima, sier J.P. Freire til Washington Post.

Scott Pruitt

NEKTER: Sjefen for det amerikanske Miljødirektoratet, Scott Pruitt, tror ikke at klimaendringer kommer av menneskeskapte utslipp.

Foto: Susan Walsh / AP

Han opplyser at det er den nye sjefen for Miljødirektoratet, Scott Pruitt, som har bestemt at han vil ha nye rådgivere.

Pruitt er en åpen «klimatviler». Han har uttalt at han ikke er overbevist om at karbondioksid fra menneskelig aktivitet er en hovedårsak til global oppvarming.

Pruitt skal være i gang med en større gjennomgang av hvordan direktoratets skal håndtere ny klimaforskning og hvilke områder som skal vektlegges fremover, opplyser kilder i direktoratet til avisen, på betingelse av at de får være anonyme.

Også et annet rådgivende organ under Miljødirektoratet, sammensatt av 47 forskere, har fått merke de nye kostene i hovedstaden. Rådets budsjett er kuttet med 84 prosent, noe som vil ramme reiser og deltakelse i møter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt