Hopp til innhold

Trump: Vi ville ikke trengt militæret om vi hadde en mur

Donald Trump bekrefter at han vil erklære en nasjonal krisetilstand for å få bygget muren mot Mexico.

USAs president Donald Trump bekrefter at han erklærer nasjonal krisetilstand ved grensa mot Mexico for å skaffe penger til sin planlagte grensemur.

SE VIDEO: USAs president Donald Trump bekrefter at han erklærer nasjonal krisetilstand ved grensa mot Mexico for å skaffe penger til sin planlagte grensemur.

– Vi deltar i mange kriger tusenvis av kilometer unna, men vi gjør ikke noe med vår egen grense. Hvis du ikke har en grense, har du ikke et land, sa Trump på en pressekonferanse nå i ettermiddag.

Trump gjentok påstandene om at enorme mengder narkotika flyter over grensen fra Mexico, og ikke gjennom grenseovergangene slik Demokratene hevder.

– Når du hører på politikere, særlig demokrater, sier de at murer ikke fungerer. Det er en løgn. Murer fungerer 100 prosent, sier Trump.

Han viser til grensemuren mellom Israel og Palestina, som ifølge Trump har vist seg å være 99,9 prosent effektiv.

– Hvis vi hadde hatt en mur, ville vi ikke trengt militæret. Jeg skal signere en nasjonal krisetilstand. Det har blitt signert mange ganger før av flere andre presidenter.

– Vi blir invadert

Presidenten hadde invitert med seg representanter for gruppen «Angel Moms», kvinner som angivelig har opplevd å bli utsatt for kriminalitet fra ulovlige innvandrere.

Kvinnene holdt opp bilder av ektemenn og barn som skal ha blitt drept som følge av ulovlig innvandring.

– Landet vårt blir invadert av menneskehandlere, narkotikasmuglere og kriminelle gjenger, sier Trump.

Trump tror den økonomiske veksten i USA vil tiltrekke seg flere folk som ønsker å ta seg inn i landet.

– Vi har nok flere som vil hit enn vi noen gang har hatt før. Det er enorme mengder mennesker. Vi vil tjene inn det muren koster bare ved å ha færre mennesker på grensa, sier Trump.

– Jeg er ikke fornøyd

Representantenes hus vedtok torsdag budsjettavtalen for grensesikkerhet og sendte den videre til president Donald Trump, som er ventet å signere den.

Trump har inntil nå vært svært skeptisk til budsjettavtalen fordi den ikke inneholder de 5,7 milliarder dollarene han ønsker til å bygge mur langs grensa.

Budsjettavtalen inneholder 1,7 milliarder dollar til en rekke tiltak langs grensen.

– Jeg gikk gjennom Kongressen og gjorde en avtale. Jeg fikk 1,4 milliarder, men jeg er ikke fornøyd med det. På de andre tiltakene fikk vi mer enn vi hadde bedt om. Jeg visste ikke en gang hva jeg skulle med dem. Men muren, ville de ikke betale, sier Trump.

– Forakt for rettsstaten

Trumps beslutning ble raskt møtt med kritikk fra Demokratenes leder av Representantenes hus Nancy Pelosi.

– Presidenten tar en snarvei utenom kongressen. Vi vil se på hva slags mottiltak vi kan komme med, sier Pelosi.

Hun mener dette er en krise Trump har funnet på. Pelosi sa på en pressekonferansei Washington D.C. at hun føler dyp uro og forferdelse over det som har skjedd.

– Dette er nok en demonstrasjon av president Trumps klare forakt for rettsstaten. Dette er ikke en krise, og presidentens forsøk på å piske opp frykt, gjør det ikke til en krise, sier de og gjør det klart at Kongressen vil forsvare sin konstitusjonelle rolle som bevilgende myndighet, sa de to i en felleserklæring.

Trump ble konfrontert av CNN med beskyldningene om at han selv har skapt krisen og at kriminalstatistikken viser en annen virkelighet enn det han selv hevder.

– Det er et politisk spørsmål fordi du har en agenda. Det er fordi du er CNN, du er «fake news». Se på hvor mange i fengslene våre som er ulovlige innvandrere, sa Trump før han havnet i munnhuggeri med flere andre reportere som forsøkte å følge opp CNNs spørsmål.

Varsler resolusjon

Selv om Trump erklærer nasjonal krise, vil det trolig komme flere humper i veien før muren kan bli realisert.

En rekke ledende demokrater forteller til Washington Post at en resolusjon vil komme innen få dager der de vil be Kongressen oppheve erklæringen.

Hvis Representantenes hus vedtar resolusjonen, vil det tvinge det republikanske flertallet i Senatet til å ta stilling til den innen 15 dager. Vinner resolusjonen fram både i Representantenes hus og i Senatet, kan Kongressen oppheve presidentens erklæring, men da kun hvis Trump ikke legger ned veto.

– Vi kommer til å bli saksøkt og vil kanskje få flere dårlige avgjørelser. Går det til Høyesterett, så kommer vi til å vinne der, sier Trump.