NRK Meny
Normal

Trump sier han fikk flertall av stemmene

Påtroppende president Donald Trump sier han har fått flertall av stemmene i valget i USA, uten å legge fram bevis for det. Offisielle tall slår fast at Hillary Clinton fikk 2,2 millioner flere stemmer enn ham.

USA-TRUMP/

Påtroppende president Donald Trump, her avbildet med tommelen i været etter et møte med Mitt Romney, mener Hillary Clinton har fått ulovlige stemmer. Foto: Reuters / NTB scanpix

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Trump grep søndag til Twitter for å legge fram sin påstand om at Clinton må ha fått ulovlige stemmer.

– I tillegg til å vinne valgmannskollegiet, har jeg også vunnet det totale antall stemmer når man trekker fra de millioner av mennesker som stemte ulovlig, skrev han på Twitter.

Trump har ikke lagt fram noe bevis for denne påstanden, men i enkelte høyreorienterte sirkler i USA verserer det historier om at det ble avlagt rundt 3 millioner ulovlige stemmer i valget. Det finnes ingen bevis for slike påstander.

Laster Twitter-innhold

I tiraden fortsatte han også kritikken mot Hillary Clinton som har gitt sin støtte til Jill Stein som vil telle stemmene på nytt i Wisconsin, Pennsylvania og Michigan. Hun har nå samlet inn over seks millioner dollar på nett til det arbeidet.

Les også: Strid i Trump-leiren om kven som bør bli utanriksminister

Ifølge offisielle tall var det Clinton som fikk flertall av det totale antall stemmer. Opptellingen viser at hun har fått 2,2 millioner flere stemmer enn Trump, skriver Politico.

– Så mye tid og penger som skal brukes på dette - samme resultat, skriver Trump.

Det skal nemlig mye til for å endre utfallet av valget. Trump har sikret seg 290 valgmenn mot Clintons 232. Så for å endre utfallet må Clinton bli erklært som vinner i både Wisconsin, Michigan og Pennsylvania. Noe som er svært usannsynlig.

  • Se også: NRKs resultatsider fra presidentvalget

Det er femte gang en president blir valgt uten å ha fått flest stemmer. Sist gang det skjedde var i 2000, da Al Gore fikk over 500.000 flere stemmer enn George W. Bush. Før det må vi langt tilbake i tid – til 1888, 1876 og 1824.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt