Hopp til innhold

Trump raser mot Facebook og Twitter

Da Twitter nektet folk å dele en kontroversiell artikkel om Joe Biden reagerte Donald Trump voldsomt. Nå innrømmer Twitter-sjefen at de kunne ha håndtert situasjonen bedre.

Trump holdt sitt tredje folkemøte på like mange dager i natt, og han benyttet anledningen til å lange ut mot Joe Biden.

Spørsmålet om Hunter Biden sine kontakter i Ukraina har gjort faren Joe Biden korrupt eller ikke, splitter igjen USA. Nå skjerpes frontene og en svaksynt data-reparatør i Delaware står i sentrum.

Varsel

I korte trekk så handler dagens sak om en artikkelen som er publisert i New York Post, der det hevdes at Bidens sønn Hunter introduserte faren for en ukrainsk forretningsmann.

Men når folk vil dele saken på Facebook og Twitter så får de opp et varsel om at det ikke kan gjøres.

Twitter har nemlig identifisert lenken som «potensielt skadelig». De som har forsøkt å trykke på linken, har også fått opp en lignende advarsel.

Begge de store teck-selskapene mener nemlig innholdet er såpass tvilsomt at det må faktasjekkes av en uavhengig tredjepart før det kan deles.

Kilden i saken er Trumps nære medarbeider og advokat Rudy Giuliani, som skal ha gitt avisen tilgang til e-poster mellom Bidens sønn og en rådgiver for det ukrainske selskapet Burisma, Vadim Pozharskyi.

Dette skal ha skjedd mens Joe Biden var visepresident og ansvarlig for USAs forhold til Ukraina.

Svaksynt vitne

Trumps nære rådgiver Rudy Giuliani skal ha fått tips om saken da en svaksynt data-reparatør fra Delaware fikk inn tre laptoper fra en mann som kan ha vært Hunter Biden, skriver Fox News.

John Paul Mac Isaac er ikke helt sikker på om det var Biden sin sønn, men han ga denne informasjonen videre til FBI. Men da hverken de eller flere representanter fra Kongressen ville ta saken videre skal Isaac ha kontaktet Giuliani.

– Jeg så ting på den maskinen som bekymret meg, og jeg var redd for at noen skulle gjøre noe mot meg og bedriften min, sier Isaac ifølge Fox News, uten at det spesifiseres akkurat hva han frykter vil skje.

Ikke verifisert

I avisen påstås det at Joe Biden skal ha hatt sønnens forretningsinteresser i bakhodet da han håndterte de diplomatiske relasjonene mellom landene. Noe som tidligere har blitt tilbakevist da Senatet etterforsket saken tidligere i år.

Forfatteren og ekspert på påvirkningskampanjer Thomas Rid mener det er flere grunner til å ikke stole på artikkelen slik den står på trykk i New York Post.

Laster Twitter-innhold

Det amerikanske nettstedet Bloomberg skriver også at innholdet i artikkelen ikke er verifisert av andre medier, og at New York Post heller ikke har publisert beviser for at et slikt møte faktisk fant sted.

Nyhetsbyrået AP kaller artikkelen tvilsom, og peker på at avisen skriver at de har fått informasjonen i saken fra Trumps tidligere personlige advokat Rudy Giuliani.

Nå innrømmer Twitter-sjefen Jack Dorsey at selskapet kunne ha håndtert situasjonen bedre.

Laster Twitter-innhold

Men når han blir konfrontert med om selve blokkeringen var politisk motivert, så svarer han kontant «Nei».

Biden avviser

Joe Biden avviser hardnakket alle påstandene, og e-postene som det vises til beviser heller ikke at møtet har funnet sted eller hva de eventuelt snakket om.

I artikkelen står det: «Takk for invitasjonen til DC, og for at du ga meg muligheten til å møte din far».

Hunter Biden har sittet i styret til det ukrainske energiselskapet Burisma.

Joe Biden hevder at han ikke har ikke snakket med sønnen om hans forretninger. Tidligere har også flere, blant annet i forbindelse med Mueller-høringene i Senatet, hevdet at påstandene er usanne, og stilt spørsmål til opphavet til påstandene.

Twitters avgjørelse om å blokkere delingen av artikkelen ser ut til å være en del av nettplattformens innsats mot misvisende informasjon fram mot presidentvalget neste måned. Også Facebook sier de begrenser deling av artikkelen fram til den er blitt faktasjekket.

Election 2020 Biden

Presidentkandidat Joe Biden

Foto: Carolyn Kaster / AP

Raser

President Donald Trump har lenge hevdet at Biden er korrupt og i natt så reagerte han og mente det er «forferdelig» at nettgigantene blokkerer deling av artikkelen.

– Dette er bare begynnelsen for dem. Det finnes ingenting verre enn en korrupt politiker, skriver Trump på Twitter.

Og Trump-kampanjen ser ut til å ha omgått blokkeringen på Twitter og har laget sin egen video basert på New York Post-artikkelen.

Laster Twitter-innhold

Han skriver også at Biden bør gi innsyn i alle e-poster, møter og telefonsamtaler som er relatert til familiens forretningsforhold og innflytelse på å selge rundt om i verden. Inkludert Kina, skriver Trump.

Under et folkemøte i Iowa i natt raste han mot Facebook og Twitter. Han mener de gjør forskjell mellom han og Biden.

– Løgnene om meg tok Twitter, Facebook eller de etablerte mediene aldri ned. Men med Biden fjerner de negative innlegg nesten før det har blitt publisert. De prøver å beskytte han, sa Trump.

Han sa at Twitter også har stengt kontoen til hans pressesekretær Kayleigh McEnany, etter at hun delte nyheten fra New York Post.

– Fordi hun fortalte sannheten! Derfor stengte de kontoen hennes, sa Trump.

Twitters retningslinjer

Også Republikanerne i Senatet reagerer med sinne.

På sin Twitter-konto har de lagt ut en melding der de henvender seg til Twitter-grunnlegger Jack Dorsey. De skriver «ses snart», og legger ved en video der de uten hell forsøker å dele artikkelen.

Laster Twitter-innhold

Twitter har respondert og skriver at de ønsker å gi klarhet rundt tiltakene de har tatt i forhold til artikkelen i New York Post.

– Artikkelen inneholder privat informasjon, som e-post adresser og telefonnummer. Det er i strid med våre retningslinjer, skriver det amerikanske nettsamfunnet.

I tillegg mener de artikkelen er innhentet på en måte som strider imot deres retningslinjer mot dataangrep.

SISTE NYTT

Siste nytt