Trump-rådgiver gjorde hemmelige opptak i Det hvite hus

Donald Trumps tidligere rådgiver Omarosa Manigault Newman får krass kritikk for å ha brutt sikkerhetsreglene ved å gjøre hemmelige opptak i Det hvite hus.

Omarosa Manigault Newman

President Donald Trumps tidligere rådgiver Omarosa Manigault Newman hevder å sitte med opptak fra Det hvite hus, også fra diskusjoner og situasjoner i beredskapsrommet.

Foto: Brendan Smialowski / AFP

Donald Trumps tidligere rådgiver Omarosa Manigault Newman får krass kritikk for å ha brutt sikkerhetsreglene ved å gjøre hemmelige opptak i Det hvite hus.

Lederen for det republikanske partiets nasjonalkomité, Ronna McDaniel, er rasende.

– Er det noen som med hodet på rett plass, kan si det er greit å gjøre hemmelige opptak med stabssjefen i Det hvite hus, spør McDaniel på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Ned Price, som var talsperson for det nasjonale sikkerhetsrådet under Obama, sier at han aldri har hørt om noe lignende brudd på sikkerhetsprosedyrene.

Det er ikke bare noe utenom det vanlige, det har rett og slett aldri skjedd før. Beredskapsrommet er nærmest et slags hellig sted, det aller sikreste av sikre steder, sier Price.

Opptak

I 2016 og 2017 var Omarosa Manigault Newman politisk rådgiver og en offentlig støttespiller for Trump.

Hun ble sparket fra Det hvite hus i desember i fjor, og hun hevder å ha opptak av selve hendelsen.

– De sender meg inn til beredskapsrommet, dørene er låst, de sier jeg ikke kan gå og begynner å true meg, skremme meg og presse meg, sier hun i et intervju med NBC Today om da hun fikk beskjed om å slutte.

I intervjuet avspilles et lydopptak som Newman hevder å være stabssjef John Kelly som opplyser at hun sparkes på grunn av «betydelige integritetsspørsmål». Ifølge Newman skal Kelly ha truet med å ødelegge hennes omdømme hvis hun ikke sluttet frivillig, skriver CNN og The New York Times.

Beredskapsrommet, der beslutninger av nasjonal sikkerhet blir fattet av USAs politiske og militære ledelse, er underlagt strenge regler, blant annet er det totalforbud mot å bringe med seg elektronisk utstyr.

Newman forsvarer seg med at Det hvite hus er et arbeidssted der «alle» lyver konstant.

– Jeg måtte beskytte meg fordi Det hvite hus er et sted hvor alle lyver. Presidenten lyver til det amerikanske folket, Sarah Huckabee Sanders står foran landet og lyver hver eneste dag. Du må beskytte din egen rygg, ellers så vil du se deg tilbake og ha 17 kniver i ryggen, sier hun.

Donald Trump og Omarosa Manigault Newman avbildet 1. februar 2017

Donald Trump og Omarosa Manigault Newman avbildet sammen med andre regjeringsmedlemmer 1. februar 2017. Den daværende politiske rådgiveren hadde en fortid som deltaker i Trumps realityshow «Apprentice».

Foto: Evan Vucci / AP

Trump tar avstand fra rådgiveren

Mandag offentliggjorde Newman et nytt opptak av en samtale hun angivelig hadde med president Donald Trump etter at hun fikk sparken.

Presidenten skal ifølge CNN ha gitt uttrykk for at han var overrasket over at den politiske rådgiveren ønsket å forlate Det hvite hus. Da Newman sa at det var stabssjef John Kelly som hadde bedt henne gå, svarte presidenten at ingen hadde fortalt ham noe og at han ikke likte at hun skulle slutte.

I ulike TV-intervjuer sier Newman at hun er sikker på at presidenten visste og at han løy da han snakket med henne og lot som avgangen var ukjent.

Newman stiller også spørsmålet om det er stabssjefen som egentlig styrer landet, eller presidenten.

På Twitter svarer Trump at Newman var mislikt i Det hvite hus, at hun er ondsinnet, og ikke spesielt smart.

Laster Twitter-innhold

The New York Times har snakket med personer som arbeidet i Det hvite hus sammen med Omarosa Manigault Newman. De beskriver henne som vanskelig å samarbeide med og at hun gav blaffen i regler og gjeldende retningslinjer, men at hun lenge var beskyttet av presidenten.

Sier det er omfattende korrupsjon

Newman truer i det offentliggjorde opptaket med å avsløre det hun omtaler som omfattende korrupsjon i Det hvite hus.

– Det skjer mye korrupt i Det hvite hus og jeg skal avsløre mye av det, sier hun i opptaket.

I boken «Unhinged» som kommer i bokhyllene tirsdag, skriver Newman at presidenten ofte brukte ordet «neger» i sin omtale av mørkhudede personer.

Talskvinne i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders, hevder på sin side at boken er fylt med løgner og falske anklager, og Trump har omtalt Newman som «en skurk».

Hevder alle lyver

Sanders har ikke kommentert anklagen mot seg selv, men retter skarp kritikk mot Newmans framgangsmåte.

– Bare tanken på at en ansatt skulle ha sneket med seg opptaksutstyr inn i beredskapsrommet i Det hvite hus, viser ringeakt for arbeidet med å øke USAs sikkerhet. Og deretter skryte av det på en landsdekkende fjernsynskanal, viser ytterligere mangel på karakter og integritet hos denne misfornøyde tidligere ansatte i Det hvite hus, skriver Sanders i en pressemelding.

SISTE NYTT

Siste nytt