Trump på folkemøte i Florida: – Stoltenberg er min største fan

Under et folkemøte i Pensacola i Florida, sa Donald Trump at andre Nato-land har mye å takke USA for. Trump ba også tilhengerne innstendig om å støtte den overgrepsanklagede republikaneren Roy Moore.

TRUMP OG STOLTENBERG: I en tale i Florida natt til lørdag kalte Trump Nato-leder Stoltenberg for sin største fan.

Foto: Christophe Licoppe / AFP

– Den siste tiden har Stoltenberg, som er sjefen i Nato, og min største fan i hele verden, ikke kunnet få noen til å betale Nato, sa Trump natt til lørdag til tilhengerne sine på folkemøtet nær grensen mellom delstatene Florida og Alabama.

President Trump brukte noe av taletiden under møtet på nok en gang å klage over Nato-land som bruker mindre enn to prosent av sitt bruttonasjonalprodukt på forsvaret.

Ifølge Trump, skal Nato ha fått inn flere milliarder dollar mer etter at han selv begynte å stille krav til de andre Nato-landene.

President Trump
Foto: Joe Raedle / AFP

– Nå har budskapet gått inn, fortsatte den amerikanske presidenten.

– Urettferdig

Mens de aller fleste Nato-land bruker vesentlig mindre enn to prosent, bruker USA vesentlig mer av bruttonasjonalproduktet på forsvaret og forsvarsalliansen. Trump mener at dette dypt urettferdig overfor skattebetalerne i USA.

Denne gangen var det Tyskland og Angela Merkel han dro frem som et eksempel.

– Ta for eksempel Tyskland, de betaler én prosent. Vi betaler fire prosent. Forklar det for meg. Det er ikke bærekraftig, sa presidenten og fortsatte:

– Så jeg sa til Angela Merkel sist jeg møtte henne: «Angela, send litt penger vår vei», og hun sa: «Donald, det tyske folk vil ikke være fornøyd med det». Så sa jeg: «Det amerikanske folket er ikke fornøyd med hvordan det er nå».

Merkel og Trump

MERKEL OG TRUMP: – Vi hjelper dem mye mer enn dem hjelper oss, sa Trump om Nato-allierte.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Før Trump fortsatte talen advarte han om at kritikerne igjen vil ta det ille opp at han kritiserer Nato-allierte.

– I morgen vil folk igjen si at Donald Trump ikke respekterer Nato. Det er ikke sant. Jeg syns Nato er utrolig.

Støttet Moore

Trump var innom en rekke temaer i den timelange talen han holdt i Pensacola, og snakket om alt fra arbeidsledighet til innvandring, Nord-Korea og den overgrepsanklagede senatorkandidaten fra Alabama Roy Moore.

Roy Moore

ROY MOORE: Trump gir sin fulle støtte til republikanernes senatorkandidat i Alabama, Roy Moore, til tross for overgrepsanklagene mot Moore.

Foto: Brynn Anderson / AP

I Florida ba han tilhørerne om å stemme på Moore som senatskandidat i Alabama, og advarte om at USA ikke har råd til at en demokrat tar seieren.

– Vi har ikke råd, landets fremtid har ikke råd til å miste den plassen, sa Trump og refererte til Republikanernes hårfine flertall i Senatet på 52 mot 48 representanter.

Kalte motkandidat «nikkedukke»

Om Moores motkandidat Doug Jones, sa Trump at han er en «liberalt demokrat» som kan bli «fullstendig kontrollert» av den demokratiske lederne Nancy Pelosi og Chuck Schumer.

– Han er deres nikkedukke og alle vet det, sa Trump.

Mens Det hvite hus hele tiden har påpekt at arrangementet var et valgmøte for Trump i Florida, har mange merket seg nærheten til Alabama. Det har ført til spekulasjoner om at han ønsker å gi Moores valgkamp et løft, men uten å reise til Alabama selv.

– Dette handler ikke om at han ikke er i Alabama, men at han er i Pensacola, som er et Trump-område. Det ligger i en delstat der han vant klart i valget i fjor. Han besøker Florida fra tid til annen. Det er en viktig delstat, sier talsmann Raj Shah i Det hvite hus.

President Trump Holds A Rally In Pensacola, Florida
Foto: Joe Raedle / AFP

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt