Trump-opplysninger kan hindre viktig informasjonsdeling

Tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen tror andre land kan komme til å kreve garantier fra USA før de deler mer informasjon.

Kjell Grandhagen, tidligere etterretningssjef

KRITISK TIL LEKKASJER: Tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen sier han er motstander av at medier lekker gradert informasjon, men at det i dette tilfellet er USAs president som gjør det, ikke Washington Post.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

Det er grunn til å være bekymret etter Donald Trumps deling av hemmeligstemplet informasjon til Russland, mener tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen.

Han mener personen som har levert informasjonen kan settes i livsfare.

– Hvis kilden skjønner at vedkommende er kompromittert, kan det gjøre at kilden ikke lenger har tillit til nasjonen, og velger å avbryte. Det kan gjøre at viktig informasjon ikke kommer frem, sier Grandhagen til NRK.

Kan stoppe deling med USA

Ifølge nyhetsbyrået AP skal et europeisk land ha opplyst at det vil stoppe all etterretningsdeling med USA hvis det stemmer at Trump delte gradert informasjon med Russland.

– Er det en fare at andre land nå holder igjen informasjon?

– For en tid kan det være at land deler mindre med USA, og at de vil ha en beroligelse fra USA om at systemet hindrer nye lekkasjer. Men andre land er så avhengig av USA, så jeg har ikke noen tro på en langvarig boikott, sier Grandhagen.

FILES-US-POLITICS-DIPLOMACY-RUSSIA Trump revealed classified info to Russian FM, envoy: report

OMSTRIDT MØTE: Donald Trump og Russland utenriksminister Sergej Lavrov møttes i Det hvite hus sist uke.

Foto: HO / AFP

– Israel er kilden

Det var Washington Post som første meldte at Trump delte hemmeligstemplet informasjon med Russland.

Ifølge avisen avslørte Trump at terrororganisasjonen IS arbeider med en ny metode for å plassere bomber i bærbare pc-er slik at passasjerfly kan sprenges i lufta.

Terrorfaren ved bærbare pc-er har vært fremme i mediene tidligere, men det kritiske er at Trump kan ha fortalt om detaljer som gjør at informasjonen kan spores tilbake til kilden.

Tirsdag kveld melder flere medier at det er Israel som er kilden til informasjonen Trump delte med Russland.

USAs president har vide fullmakter, og det er ikke straffbart å dele informasjon som Trump gjorde. Lekkasjen beskrives likevel som uakseptabelt.

Trump har forsvart seg på Twitter, og mener han handlet av «humanitære grunner».

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Tirsdag ettermiddag sa sikkerhetsrådgiver «H.R.» McMaster at ingen som var til stede reagerte på Trumps uttalelser. Han mener feilen ligger hos personene som ga pressen informasjon, og ønsker en etterforskning av dette.

– Temaet for samtalen mellom Trump og Lavrov var passende og i tråd med hvordan man utveksler informasjon med land man samarbeider med, sa McMaster.

– Uhell satt i system

USA under Trump bekymrer Grandhagen mer enn Russland og Midtøsten. Han mener Trump ikke forstår alvoret i ting han involveres i og diplomati på internasjonalt nivå.

– Jeg tror det vil komme hendelser på løpende bånd, og at dette blir et brennende bål som suger til seg alt oksygen i Washington, og blir det eneste folk er opptatt av. Det er ikke godt for USA og det er ikke godt for verdensfreden.

– På et eller annet tidspunkt kan dette begeret flyte over, og det kan resultere i en riksrettssak mot ham, men vi er ikke der nå, sier han.

Den tidligere etterretningssjefen beskriver Trumps etterretningsdeling som et alvorlig overtramp.

– Jeg tror dette var et uhell for en president som har satt uhellene i system.

SISTE NYTT

Siste nytt