Trump ønsker «strengere bakgrunnssjekk» etter bilangrep

NEW YORK/OSLO (NRK): Det er foreløpig uklart om presidenten retter dette konkret mot innvandrere eller mot dem som generelt oppholder seg i USA.

Trump speaks during a tax reform meeting at the White House in Washington

VIL IKKE LA IS RETURNERE: President Donald Trump har kommet med flere Twitter-meldinger etter en bil kjørte inn på en sykkelvei i New York tirsdag.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

«Jeg har akkurat bedt Sikkerhetsdepartementet om å trappe opp det eksisterende Extreme Vetting Program. Å være politisk korrekt er bra, men ikke når det kommer til dette!» skriver president Donald Trump på Twitter tirsdag.

Meldingen kom etter et orienteringsmøte i Det hvite hus, ifølge BBC.

Laster Twitter-innhold

Uklart hva presidenten mener

Trumps strenge innvandringspolitikk er tidligere omtalt som «extreme vetting».

I utgangspunktet innebærer «vetting» å utføre bakgrunnssjekker av personer. Dette kan involvere gransking av personlig historie, ansettelsesforhold og lignende, skriver Metro.

Det er foreløpig delte meninger om presidenten retter utsagnet mot dem som ønsker seg inn i landet eller om det er mot USAs befolkning generelt.

Business Insider skriver at Trump gjorde dette for å få gjennom tøffere prosedyrer for dem som ønsker å komme inn i USA.

The Washington Post skriver det er uklart hvilket «vetting-program» Trump snakker om.

Selv har ikke presidenten utdypet Twitter-meldingen.

«Vi må ikke la ISIS returnere»

Trumps utsagn kommer etter at åtte mennesker døde og minst tolv ble skadet, da en bil tirsdag ettermiddag kjørte nedover en sykkelvei i Lower Manhattan i New York.

Tirsdag publiserte Trump flere meldinger på Twitter:

«Dette i New York ser ut som nok et angrep fra en syk og forstyrret person. Politiet følger dette nøye. IKKE I U.S.A.!»

«Vi må ikke la ISIS (Den islamske stat) få vende tilbake eller komme hit etter at vi beseiret dem i Midtøsten og andre steder. Det er nok!»

Laster Twitter-innhold

Oppholdstillatelse gjennom «lotteriordning»

Usbekistaneren Sayfullo Saipov (29) er blitt utpekt av amerikanske medier som gjerningsmannen.

Flere politikilder skal ha opplyst at mannen ropte «Allahu Akbar», som betyr Allah er størst, under angrepet, ifølge CNN og New York Times.

Innvandringsdebatten har startet for fullt både i pressen og sosiale medier.

Saipov skal ha kommet til USA gjennom et såkalt «Diversity Visa Program», noe som skapet flere reaksjoner.

APTOPIX Manhattan Shooting Sayfullo Saipov

OPPHOLDSTILLATELSE GJENNOM «LOTTERIORDNING»: Usbekistaneren Sayfullo Saipov (29) er blitt utpekt av amerikanske medier som gjerningsmannen bak bilangrepet i New York tirsdag.

Foto: AP

Programmet omtales som et «grønt-kort-lotteri», hvor rundt 50 000 mennesker årlig får oppholdstillatelse for å øke antall innvandrere fra land med få immigranter til USA.

Flere mener nå at ordningen må avskaffes. Donald Trump og flere republikanere har tidligere gått hardt ut mot ordningen.

Sikkerheten er trappet heftig opp i New York siden tirsdag ettermiddag, og det skal være politikontroller på alle hovedfartsårer.

Politiet har oppfordret New Yorks innbyggere om å være forsiktige de kommende dagene og melde fra om de ser noe mistenkelig.

De etterforsker om det er en terrorhandling.

SISTE NYTT

Siste nytt