Trump om nye sanksjoner mot Nord-Korea: «Et veldig lite steg»

Selv om Nord-Korea kaller nye FN-sanksjoner mot landet «ulovlige og onde», mener flere politikere i USA at mer må gjøres for å stagge Nord-Koreas utvikling av atomvåpen.

Donald Trump, Kim Jong Un

USAs president og Nord-Koreas leder Kim Jong-un på en TV-skjerm i Sør-Koreas hovedstad Seoul.

Foto: Ahn Young-joon / AP

FNs sikkerhetsråd godkjente tirsdag nye sanksjoner mot Nord-Korea, etter at USA ga slipp på flere krav til sanksjoner i sitt opprinnelige forslag.

Forslag om å stanse lønnsutbetalinger til nordkoreanske gjestearbeidere i utlandet ble avlyst i moderasjonen. Det ble også USAs krav om en total oljeembargo mot landet.

Nord-Korea stempler de nye FN-sanksjonene mot landet som ondskapsfulle og lover fordobling av eget forsvar og hevn over USA.

I den første reaksjonen på sanksjonene fra Nord-Koreas side, lovet Nord-Korea å påføre USA smerte.

– Nord-Koreas kommende tiltak vil få USA til å lide en større smerte enn noensinne i historien, sa Nord-Koreas ambassadør i Genève, Han Tae Song, under FN-konferansen om nedrustning tirsdag.

Regimet lovde da å «fordoble innsatsen lagt i å øke landets styrke for å kunne beskytte landets suverenitet og rett til å eksistere» som følge av sanksjonene.

– Godkjenningen av enda en ulovlig og ond resolusjon om sanksjoner foreslått på vegne av USA, bekrefter at veien vi har valgt, er helt riktig, heter det i en uttalelse fra det nordkoreanske utenriksdepartementet onsdag.

Trump: – Ingenting sammenlikna med det som må skje

USAs president Donald Trump, hevder de nye sanksjonene kun representerer «nok et veldig lite skritt, ikke noen stor sak», ifølge CNN.

Samtidig sier en talskvinne for USAs utenriksdepartement, Heather Neuert, at FN-resolusjonen godkjent tirsdag gir det sterkeste sett med sanksjoner til nå.

Da USA godtok å moderere sitt forslag til nye FN-sanksjoner, var det etter alt å dømme for å unngå at Kina eller Russland la ned veto i Sikkerhetsrådet.

NORTHKOREA-MISSILES/

Nord-Koreas leder Kim Jong-un følger med på oppskytingen av langdistanseraketten Hwasong 4. juli i år.

Foto: KCNA / Reuters

USA ønsket i utgangspunktet å stanse all oljeeksport til Nord-Korea, men måtte altså til slutt godta et utvannet utkast for å få Kina og Russland med.

Sanksjonene innebærer blant annet stans i eksporten av naturgass til Nord-Korea, samt at oljeeksporten holdes på dagens nivå. I tillegg stanser verdenssamfunnet all eksport av tekstiler fra landet.

TOPSHOT-NKOREA-US-MISSILE-DIPLOMACY

Foto av langdistanseraketten Hwasong, skutt ut 4. juli fra et ikke-identifisert sted. Fra Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå, KCNA.

Foto: STR / AFP

– Disse sanksjonene er ingenting sammenligna med det som til sjuende og sist må skje, hevda Trump.

Uttalelsen kom like etter politikere fra begge partier i den amerikanske kongressen hadde uttrykt frustrasjon over at USA ikke utøver større press på Kina for å stoppe Nord Koreas opptrapping, ifølge CNN.

Kina sees på av USA som Nord-Koreas nærmeste diplomatiske allierte og en nøkkel til å løse opp i forholdet med Nord-Korea, utdyper CNN.

President Trump skal i sine uttalelser det siste døgnet ikke ha gått nærmere inn på hva han mener bør gjøres videre i striden rundt Nord-Koreas våpenprogrammer.

Trump skal ha bekreftet at han satte pris på at sanksjonene ble vedtatt enstemmig.

Militærøvelser

Straffetiltakene er en reaksjon på at Nord-Korea nylig prøvesprengte det som skal ha vært en hydrogenbombe. USA mener at hardere sanksjoner vil tvinge regimet til å forhandle, mens Russland og Kina argumenterer for at også USA må jenke seg for.

De to landene har foreslått at USA stanser militærøvelsene med Sør-Korea mot at Nord-Korea stanser prøveutskytinger av raketter og prøvesprenginger av atomvåpen. Men USA har så langt avvist denne muligheten.

NORTHKOREA-USA/UN

USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, har vært en svært aktiv pådriver for å få Russland og Kina til å stemme for nye straffetiltak mot Nord-Korea i Sikkerhetsrådet. Fra 11. september 2017.

Foto: STEPHANIE KEITH / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt