Trump om Kavanaugh-anklager: – Kan trekke nominasjonen om det stemmer

Trump sier at han kan ombestemme seg om Brett Kavanaughs (53) nominasjon til Høyesterett, dersom det viser seg at overgrepsanklagene mot ham stemmer.

USAs president Donald Trump sier at han kan ombestemme seg om Brett Kavanaughs nominasjon til Høyesterett, dersom det viser seg at overgrepsanklagene mot ham stemmer.

USAs president Donald Trump sier at han kan ombestemme seg om Brett Kavanaughs nominasjon til Høyesterett, dersom det viser seg at overgrepsanklagene mot ham stemmer.

I en sjelden pressekonferanse sent onsdag kveld, svarte USAs president Donald Trump på pressens spørsmål om Brett Kavanaugh, som er nominert av presidenten til ny høyesterettsdommer.

Kavanaugh
Foto: Saul Loeb / AFP

– Han er en av personene av høyest kvalitet jeg har møtt, sa Trump om Kavanaugh, som den siste tiden har fått tre overgrepsanklager mot seg.

Den amerikanske presidenten kalte anklagene mot konservative Kavanaugh gjentatte ganger for falske, men sa likevel at han ville følge nøye med i høringen i Senatets justiskomité torsdag.

– Kan bli overbevist

Det som skulle ha vært en avstemning om Kavanaghs dommerkandidatur på torsdag, er omgjort til en høring hvor både Kavanaugh og den første anklageren Blasey Ford skal gi sin versjon av saken. Kavanaugh selv, har til nå avvist overgrepsanklagene.

– Jeg kommer til å se på, vet dere, tro det eller ei. Det er mulig de vil være overbevisende, sa han.

– De har en stor mulighet til å tale sin sak, og vet dere hva – jeg kan bli overbevist, fortsatte presidenten.

USAs høyesterett har stor makt og kan erklære lover og forvaltningsvedtak grunnlovsstridige. Den består av ni dommere som sitter på livstid.

Selv avviser Kavanaugh anklagene, og har kalt dem «groteske og et åpenbart karakterdrap». Han hevder å være utsatt for en koordinert innsats for å hindre ham i å få jobben som høyesterettsdommer.

Egne erfaringer «påvirker»

På spørsmål fra amerikansk presse svarte presidenten at personlige erfaringer med anklager om seksuell trakassering, påvirker meningene hans om menn som får lignende anklager mot seg.

Under presidentvalgkampen anklaget et titall kvinner Trump for seksuell trakassering.

– Jeg har blitt anklaget, falsk anklaget av fire eller fem kvinner, som fikk betalt for å finne på historier om meg, sa presidenten.

– En skam

Onsdag sto gikk den tredje kvinnen ut mot høyesterettskandidaten. I åtte punkter beskriver kvinnen dommerkandidat Kavanaughs oppførsel på fester i Washington D.C.-området på begynnelsen av 1980-tallet.

Kvinnen hevder blant annet at jenter ble skjenket før de ble utsatt for gjengvoldtekter.

Donald Trump
Foto: Evan Vucci / AP

Trump sa at FBI hadde gjort fem eller seks bakgrunnssjekker på Kavanaugh, og at det ikke er noe mer å etterforske.

– Når jeg ser hva som har skjedd med ryktet til en flott gentleman, en som har sjansen til å bli en av våre beste høyesterettsdommere i historien, er det en skam, sa Trump.

SISTE NYTT

Siste nytt