Hopp til innhold

Trump om anonym kronikkforfatter: – Ingen vet hvem i huleste han eller hun er

Under et valgkampmøte i Montana natt til fredag uttrykte den amerikanske presidenten igjen sin frustrasjon over den anonyme kronikken i The New York Times.

På et folkemøte i Montana kommer Trump med kraftig kritikk av The New York Times.

HOS SINE EGNE: I Montana møtte Trump sine egne tilhengere. Han snakket om alt fra Nato til Nord-Korea og økonomiske avtaler med Mexico, men også om den mye omtalte kronikken om han.

– De sier at Donald Trump har mistet det. Likevel er det 20.000 som møter opp for å høre på, åpnet presidenten folkemøtet, som varte i en drøy time.

I Montana ba Trump forfatteren av den mye omtalte kronikken, publisert i den avisen The New York Times, om å stå frem. I kronikken beskrives Trump som en leder uten moral, som stadig skifter mening, og som har stor sans for diktatorer og autoritære ledere.

Trump

I Montana møtte Trump flere tusen tilhengere natt til fredag norsk tid.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Trump sa så at han ikke har anelse om hvem som står bak «den fryktelige tingen», og kalte forfatteren av kronikken for en «veldig anonym feiging».

– Ingen vet hvem i huleste han er, eller hun, selv om de (The New York Times, journ.anm.) skrev han. Men sannsynligvis er det en liten forkledning som betyr at det er en hun, sa presidenten.

Ba om navnet

USAs president og medhjelperne hans skal ha blitt rystet etter leserinnlegget fra en «høytstående ansatt i administrasjonen». I innlegget langet den ansatte ut mot presidentens lederskap, og skrev at han eller hun «var en del av motstandsbevegelsen på innsiden av Trump-administrasjonen».

Trump holds a rally in Montana
Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Men i et et intervju med Fox News før Montana-møtet forsikret presidenten om at Det hvite hus for en «velsmurt maskin», og sa at det er «mye kjærlighet i Trump-administrasjonen».

– Men så tar de én person ut av flere tusen, det er det som er urettferdig, sa Trump.

– Det er kanskje ikke en republikaner, det er kanskje ikke en konservativ, det kan være en statsperson som har vært der i lang tid, sa han.

På selve folkemøtet ba han igjen om å få vite hvem kronikkforfatteren er.

– For vår nasjons sikkerhet bør New York Times publisere navnet med én gang, sa Trump.

På valgkamparrangementet oppfordret han også avisas egne journalister til å undersøke hvem det var som skrev kronikken.

– Det vil faktisk være et scoop, sa presidenten.

Senator foreslår løgndetektor

I en artikkel listet CNN torsdag opp 13 kandidater som kan ha stått bak kronikken som har slått ned som en bombe. Men maktperson etter maktperson har gått ut og bedyret sin uskyld.

Rand Paul

Rand Paul sier at løgndetektor jevnlig blir brukt på CIA- og FBI-agenter og at det bør være mulig å gjennomføre på sikkerhetsklarerte ansatte i Det hvite hus også.

Foto: Joshua Roberts / Reuters

Senator Rand Paul foreslår imidlertid overfor CNN at alle med sikkerhetsklarering i Det hvite hus bør gjennomgå en løgndetektortest.

– Jeg mener at hvis du har sikkerhetsklarering i Det hvite hus, mener jeg det ville være akseptabelt å bruke en løgndetektortest å spørre folk om de har snakket med mediene, som er imot reglene i Det hvite hus.

Det har vært en krevende uke for presidenten.

Kronikken i New York Times, kom få dager etter lekkasjer fra den nye boka til Watergate-journalist Bob Woodward tidligere i uka. I boka står det blant annet forsvarsminister Jim Mattis har sagt at «Trump har kunnskap som et barn», mens stabssjef John Kelly skal ha sagt at «presidenten har gått av hengslene og er en idiot».

SISTE NYTT

Siste nytt