Hopp til innhold

Trump og Putin planlegger toppmøte i juli, vil samarbeide om Syria-løsning

Presidentene Donald Trump og Vladimir Putin planlegger å møtes ansikt til ansikt på G20-toppmøtet i Hamburg i juli.

Trump og Putin snakker i telefonen (kombo)

TELEFONKONTAKT: Presidentene Donald Trump og Vladimir Putin snakket sammen på telefon tirsdag ettermiddag. Bildene er tatt i forbindelse med tidligere telefonsamtaler.

Foto: AFP/Reuters

Planene om toppmøtet kom etter at de to presidentene snakket sammen på telefon tirsdag kveld. Det kommende G20-toppmøtet skal holdes i Hamburg 7.–8. juli, og det kan bli første gang Trump og Putin håndhilser.

Samtalen mellom Donald Trump og Vladimir Putin er den første kjente samtalen mellom de to etter at amerikanske krigsfly bombet en syrisk flybase 13. april. Angrepet utløste ny spenning mellom de to landene. I Syria-konflikten står USA og Russland på hver sin side. Russland støtter president Bashar al-Assad, mens USA støtter opprørere som prøver å styrte ham.

Enig om tettere Syria-dialog

Putin og Trump er enige om at dialogen mellom de to landenes utenriksministre, Sergej Lavrov og RexTillerson, skal være tettere, med sikte på å finne en løsning på den seks år lange Syria-krisen.

Ifølge en uttalelse fra Det hvite hus, er de to presidentene enige om at konflikten i Syria har pågått «for lenge». De skal blant annet ha diskutert å opprette «sikre soner» inne i Syria.

Trump og Putin skal også være enige om å vise tilbakeholdenhet når det gjelder Nord-Korea, og arbeide sammen med sikte på å finne en diplomatisk løsning.

De to skal også være enige om å koordinere amerikansk og russisk innsats i kampen mot internasjonal terror og i kampen mot væpnede islamister i Midtøsten.

– Business-like

Ifølge kilder i det russiske statsappararet, gjengitt av Reuters, var samtalene mellom Trump og Putin i kveld «forretningsmessige (business-like) og konstruktive».

Kilder i Det hvite hus sier ifølge AFP at telefonsamtalen var «very good».

Trump og Putin har hatt flere telefonsamtaler siden Trump ble valgt, og temperaturen og hjerteligheten har svingt. Sist de snakket sammen var i april etter terrorangrepet i St. Petersburg 4. april der 11 mennesker ble drept. Da lovet Trump Putin støtte i jakten på dem som sto bak angrepet.

Men etter at Trump under valgkampen i fjor uttalte at han håpet på et godt samarbeid med Russland, har forholdet kjølnet gradvis etter at Trump flyttet inn i Det hvite hus.

Kjemisk angrep

Gassangrepet ved Idlib i Syria kostet 86 mennesker livet.

Foto: Uncredited / AP

Nytt bunnivå

Forholdet frøs skikkelig til i april etter gassangrepet i Khan Sheikhoun i Syria, der minst 86 personer ble drept.

Amerikanerne mente at Russland hadde vært med å planlegge og godkjenne det kjemiske angrepet. Trump sa at angrepet viste at Putin støtter «en virkelig ond person» (Assad).

Trumps beslutning om å bombe en syrisk flybase ble skarpt kritisert av Russland som på sin side kalte angrepet ulovlig og en provokasjon. Putin har uttalt at forholdet mellom USA og Russland er blitt verre etter at Trump overtok.

– Tillitsforholdet, særlig på det militære nivået, har ikke blitt bedre, snarere verre, sa Vladimir Putin til internasjonal presse i Moskva i april.

Trump karakteriserte forholdet mellom de to landene som «det dårligste noensinne».

Vekslende ordbruk

Etter at Trump overtok i Det hvite hus har retorikken overfor Russland vekslet i brå kast. Senest i april spådde Trump at Russland vil «ta til vettet», og han varslet varig fred.

Laster Twitter-innhold

Parallelt med at Trump nå gjenopptar telefonkontakten med Putin, gransker både FBI og Kongressen mulig kontakt mellom Russland og Trumps valgkamporganisasjon og påstander om russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget. Demokratene har også bedt om at FBI etterforsker mulig russisk utpressing av Trump. Ifølge Trump er det meste av dette falske nyheter.

SISTE NYTT

Siste nytt