Hopp til innhold

Trump nekter å gi Kongressen hele Mueller-rapporten

USAs president Donald Trump bruker spesialfullmakter til å forby offentliggjøring av den uredigerte, fulle rapporten til spesialetterforsker Robert Mueller.

Spesialetterforsker Mueller på vei ut av bar i Washington

Kongressen ønsker å innkalle spesialetterforsker Robert Mueller som vitne. Tidligere denne uka var Mueller ute og spiste middag i bydelen Georgetown i Washington, D.C.

Foto: Al Drago / AP

En sladdet versjon, frigitt av justisminister William Barr i april, selges i amerikanske bokhandlere, men demokratene har krevd å få den hele og fulle versjon til gjennomlesning.

Mueller-rapporten om russisk innblanding i presidentvalget er resultatet av nesten to år med gransking og intervju med 500 vitner.

Nå bruker Trump for første gang fullmakten til å hemmeligholde informasjon («executive privilege») og stanser offentliggjøringen av den samlede rapporten.

Profilbilde av Donald Trump

USAs president Donald Trump har fulgt justisministerens råd om å forby offentliggjøring av hele Mueller-rapporten og underlagsmaterialet.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Det var justisminister William Barr som rådet Trump til å bruke presidentordren. Det skjer fordi flertallet i Representantenes hus mener Barr kan ha utvist ringeakt for kongressen.

Anklager justisministeren for forakt

De folkevalgte i representanthusets justiskomite samles i kveld for å vurdere hvordan de skal forfølge justisministeren.

Demokratene mener Barr bør stevnes. Bakgrunnen er at Barr ikke stilte i en høring og fordi han ikke har etterkommet krav om å gi dem tilgang til hele Mueller-rapporten og etterforskningsmaterialet.

De hevder den redigerte rapporten ikke er god nok når komiteen nå gransker påstander om maktmisbruk og om presidenten kan ha forsøkt å hindre Muellers spesialetterforskning.

Demokratene har tidligere kalt justisminister William Barr for en pyse fordi han nektet å stille i justiskomiteens høring.

Justiskomiteens leder Jerrold Nadler

Demokraten Jerry Nadler leder justiskomiteen i Representantenes hus. Han kaller Trumps bruk av spesialfullmakten, for å holde Mueller-rapporten tilbake, en konstitusjonell krise.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

Visejustisminister Stephen Boyd sier at departementet skrinlegger dialogen med justiskomiteen om hvilke dokumenter de kan få tilgang til, melder Fox news.

Det hvite hus' pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders sier at avgjørelsen er et svar på et «åpenbart maktmisbruk» fra justiskomiteens leder, demokraten Jerry Nadler.

– Verken Det hvite hus eller justisminister Barr vil rette seg etter komiteleder Nadlers ulovlige og hensynsløse krav, sier Sanders.

Trump følger de 43 forgjengerne

Samtlige presidenter har brukt fullmakten.

«Executive privilege» er presidentens makt til å holde tilbake informasjon fra rettsvesenet, kongressen og offentligheten. Den kan brukes for å beskytte Det ovale kontors taushetsplikt i beslutningsprosesser eller i visse saker om nasjonal sikkerhet.

En føderal domstol kan vurdere om presidentordren er gyldig.

Kennedy bruke denne spesielle retten to ganger. Nixon brukte den seks ganger, halvparten av gangene i forbindelse med Watergate-etterforskingen. Clinton brukte fullmakten minst 14 ganger.

Justiskomiteens Jerry Nadler kaller presidentens beslutning om å forby offentliggjøring en «konstitusjonell krise». Han sier at justiskomiteen ikke har noe annet valg enn å stemme over hvorvidt Barr har utvist forakt for kongressen.

Tilbyr mindre redigert rapport

Det er ventet at justiskomiteen, der demokratene har flertall, stemmer ja til å stevne justisministeren. Et slikt forslag må opp til avstemming i hele representanthuset for å få noen konsekvenser, som bøter eller en fordømmende erklæring.

Justisminister Barr har tidligere vist til at spesialetterforskerens kontor sitter på flere millioner sider med gradert og ikke hemmeligstemplet informasjon. Han har anbefalt Trump å bruke presidentfullmaktene til å forby offentliggjøring inntil videre.

Samtidig som justisdepartementet nekter å frigi hele rapporten, har flere folkevalgte fått tilbud om å se Mueller-rapporten med færre redigeringer. Demokratene har takket nei til å lese en mindre sladdet utgave inntil de får større tilgang til materialet.

SISTE NYTT

Siste nytt