Hopp til innhold

Trump mener Kina gjør fremskritt med Nord-Korea vanskeligere

I flere Twitter-meldinger anklager den amerikanske presidenten Kina for å bryte sanksjoner mot Nord-Korea, og advarer Nord-Korea mot militærøvelser «større enn noen gang».

Donald Trump

«GODT OG VARMT» FORHOLD: Trump skriver at forholdet til Nord-Koreas leder Kim Jong-un er «godt og varmt», og at USA ikke har grunn til å bruke store pengesummer på militærøvelser med Sør-Korea. Samtidig truer Trump med at øvelsene enkelt kan bli satt i gang igjen.

Foto: Leah Millis / Reuters

I Twitter-meldingene, som han beskriver som en «uttalelse fra Det hvite hus», åpner Trump med at Kina står i veien for forhandlingene med Nord-Korea, etter handelsuenighetene som har vært mellom USA og Kina.

Xi Jinping og Kim Jong-un

HÅNDTRYKK: Kinas leder Xi Jinping i håndtrykk med Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Kim besøkte Beijing etter toppmøtet med Trump. Bildet er frigitt av Nord-Koreas nyhetsbyrå KCNA 20. juni 2018.

Foto: Kcna / Reuters

President Donald Trump skriver at Nord-Korea er under et enormt press fra Kina, på grunn av de store handelskonfliktene med den kinesiske regjeringen. Videre skriver han at Kina gir Nord-Korea betydelig hjelp, i form av penger, drivstoff, gjødsel og andre varer.

– Dette er ikke hjelpsomt!, skriver han.

Den amerikanske presidenten skriver videre likevel at også hans forhold til Kinas president Xi Jinping «forblir veldig sterkt».

Avlyste planlagt tur

Mike Pompeo, Ri Yong-ho

AVLYST: Utenriksminister Mike Pompeos tur til Nord-Korea, ble i forrige uke avlyst.

Foto: Joseph Nair / AP

Fredag opplyste president Donald Trump på Twitter om at utenriksminister Mike Pompeos planlagte tur til Pyongyang var avlyst, også da anklaget han Kina for å motarbeidet arbeidet med atomnedrustning i Nord-Korea.

– På grunn av en mye tøffere handelsholdning med Kina, tror jeg ikke de hjelper like mye til i prosessen med atomnedrustning, som de tidligere gjorde (til tross for FN-sanksjonene som er iverksatt), skrev presidenten.

Laster Twitter-innhold

– Øvelser ikke nødvendig

Videre i Twitter-uttalelsen onsdag, skriver Trump at forholdet til Nord-Koreas leder Kim Jong-un er «godt og varmt», og at USA ikke har grunn til å bruke store pengesummer på militærøvelser med Sør-Korea.

Samtidig truer Trump med at øvelsene enkelt kan bli satt i gang igjen.

– Presidenten kan øyeblikkelig starte fellesøvelsene med Sør-Korea og Japan, hvis han vil. Hvis han gjør det, vil de bli langt større enn noen gang tidligere, står det i Twitter-uttalelsen.

Laster Twitter-innhold

I går uttalte USAs forsvarsminister Jim Mattis seg om de mye omtalte øvelsene med Sør-Korea. Mattis sa at USA ikke har noen planer om å avlyse de felles militærøvelsene på Korea-halvøya.

– Vi avlyste flere av de største øvelsene som en godtroende handling etter toppmøtet i Singapore, sa Mattis, og refererte til Trumps avgjørelse om å skrinlegge militærøvelsene på Koreahalvøya etter møtet med Kim Jong-un i juni.

Så fortsatte han med å si at USA vil avlyse flere øvelser, og at det pågår øvelser hele tiden.

– Forhandlinger kan falle sammen

Kilder til CNN sa tidligere denne uken at nordkoreanske toppdiplomater i et brev har advart om at forhandlingene om atomnedrustning står i fare og kan falle sammen.

Ifølge CNNs kilder står det i brevet at dersom forhandlingene mellom Nord-Korea og USA stopper opp, kan Pyongyang gjenoppta landets atom- og missilaktiviteter.

Brevet fra toppdiplomatene skal ha blitt gitt til USAs utenriksminister Mike Pompeo.

SISTE NYTT

Siste nytt

USAs utenriksminister Anthony Blinken møtte Jonas Gahr Støre under Nato-møtet i Oslo. Etter møtet skrøt han av samarbeidet med Norge.

Blinken på besøk i Oslo: Takka Noreg for vennskapet

– Tusen takk for eit partnarskap som enkelt og greitt er uvurderleg, sa den amerikanske utanriksministeren då han møtte statsminister Jonas Gahr Støre.