Trump med ordre om Mexico-mur: – Vi skal stenge grensene

Donald Trump har undertegnet en ordre som gir grønt lys for å bygge den omstridte muren mot Mexico. Som signalisert i valgkampen vil han sende regningen over grensa.

Trump Homeland Donald Trump, J

STENGER GRENSENE: Trump har undertegnet et dokument som slår fast at muren mot Mexico skal bygges. Samtidig varsler han en strengere innvandringspolitikk, og sier at alle ulovlige immigranter skal deporteres ut av USA.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Det har lenge vært tvil om valgløftet om å bygge en mur mot nabolandet faktisk vil realiseres, eller om utsagnet bare var et valgkampstunt.

Men nå er prosessen i gang. Onsdag undertegnet presidenten et dokument som gir grønt lys til å igangsette byggingen.

– En nasjon uten grenser er ikke en nasjon. Dette vil bli tryggere for Mexico, og det vil bli tryggere for USA. Dette vil redde mange tusen liv, gi millioner av jobber og milliarder av kroner, sa Trump.

Trump talerstol Philadelphia

VIDEO: Trump bekrefter at muren mot Mexico vil bygges innen kort tid.

Truer Mexico med milliardregning

Hvordan muren langs den 3200 kilometer lange grensa mot Mexico skal finansieres er foreløpig uklart. Men som signalisert i valgkampen, truer Trump-administrasjonen med å sende regningen til Mexico. Og prislappen kan bli opp mot 100 milliarder kroner, ifølge Trump selv.

– Mexico skal betale, enten det blir på den ene eller andre måten, sa Trumps talsmann Sean Spicer på pressekonferansen.

I sitt innlegg om presidentens planer uttrykte han hvordan han tror muren vil gi mer sikkerhet og stabilitet for amerikanere.

– Grensene skal sikres og stenges. Vi skal få kontroll på hvem som oppholder seg her, sa Spicer, og påpekte at dette var et viktig ledd i Trumps planer om å gjøre «USA safe again».

USA-TRUMP/

SENDES UT: Trumps talsmann Sean Spicer varslet om utsendelser av ulovlige immigranter. – Vi skal deportere ut illegale immigranter med enveisbillett, sa han.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

– Folk skal deporteres med enveisbillett

Under en seremoni i sikkerhetsdepartementet onsdag undertegnet Trump også en presidentordre som innebærer nye tiltak for å begrense innvandringen til USA.

USA vil avvise visum eller ta i bruk andre midler for å sørge for at andre land tar imot sine borgere som blir utvist fra landet.

– Vi skal sørge for at myndighetene i disse landene kaller innbyggerne sine tilbake. Ulovlige immigranter skal deporteres med enveisbillett. De skal ikke lenger oppholde seg i Amerika, sa Spicer.

Donald Trump om hvordan han planlegger å få folk fra Mexico ut av landet om han blir president

VIDEO: Trump signaliserte tidlig at han ville bygge en mur mot Mexico.

Vil stanse visumsøkere fra flere muslimske land

Trumps innvandringsprogram omfatter også nye restriksjoner for visumsøkere fra flere muslimske land. I går meldte Reuters at søkere fra Syria og seks andre land i Midtøsten og Afrika vil slippe inn i USA hvis Trump får viljen sin.

Trump-administrasjonen ville onsdag ikke kommentere om dette også vil ramme dem som allerede oppholder seg i lovlig i USA. Men når det gjaldt muren og deporteringen av ulovlige immigranter var Trump krystallklar.

– Vi skal få ut gjenger, kartelledere og personer som er her på ulovlig grunnlag. Tiden har løpt ut for at disse immigrantene kan være i USA. De skal ut, og de skal ut raskt, sa Trump.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt