NRK Meny
Normal

Trump med nye sanksjoner mot Nord-Korea

NEW YORK/OSLO (NRK): USAs president Donald Trump innfører nye sanksjoner mot Nord-Korea. Samtidig utelukker han ikke dialog med Pyongyang-regimet.

Donald Trump møtte Moon Jae-in

NORD-KOREA-MØTE: Donald Trump møter Japans statsminister Shinzo Abe og Sør-Koreas president Moon Jae-in torsdag kveld norsk tid. Her er Trump avbildet med Moon.

Foto: Brendan Smialowski / AFP/NTB Scanpix

De nye sanksjonene er det seneste forsøket på å hindre Nord-Korea i å videreutvikle sine atomvåpen- og missilprogrammer.

Trump møter Japans statsminister Shinzo Abe og Sør-Koreas president Moon Jae-in på sidelinjen av FNs hovedforsamling torsdag kveld.

Trump sier til pressen - før dette møtet - at han vil øke det økonomiske og diplomatiske presset mot Pyongyang-regimet, og at han utvider USAs myndighet til å straffe utenlandske banker, individer og selskaper som handler med Nord-Korea.

– Tiltaket vil strupe Nord-Koreas tilgang til midlene de trenger til å utvikle kjernefysiske våpen, sa han.

Utelukker ikke dialog

Det har kommet meldinger om at Kinas sentralbank har gitt kinesiske banker ordre om å stanse alle transaksjoner med Nord-Korea. Trump roste denne beslutnignen torsdag kveld.

Samtidig har det kommet meldinger om at EU skal ha vedtatt de nye sanksjonene, ifølge opplysninger fra ikke-navngitte diplomatiske kilder overfor nyhetsbyrået AFP.

Til spørsmålet om det fortsatt er mulig å gå i dialog med Nord Korea, svarer Trump «hvorfor ikke» gjentatte ganger.

Kim Jong-un

FORSURET: Nord-Koreas sterke mann Kim Jong-un har forsuret forholdet til alle sine naboland med sine stadige rakettoppskytninger og prøvesprenginger.

Foto: STR / AFP

Stoltenberg: – Viktig å legge maksimalt press nå

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg understreker at NATO må søke en fredelig løsning på konflikten med Nord-Korea.

– Nå er det viktig å legge maksimalt press på Nord-Korea, slik at man får en politisk løsning og at Nord-Korea stanser utviklingen av kjernefysiske våpen, sier Stoltenberg i en kort kommentar til NRK om Trumps nye sanksjoner.

Stoltenberg sier videre at han vil reise til Sør-Korea og Japan om noen uker for å drøfte situasjonen i Nord-Korea og diskutere rakettforsvar.

Truer Nord-Korea med utslettelse

Trump skapte sterke reaksjoner da han debuterte i FNs hovedforsamling tirsdag. Han brukte blant annet talen sin til å kalle Kim Jong-un en «rakettmann på et selvmordsoppdrag», og kom med kraftige trusler mot Nord-Korea.

– Hvis vi blir tvunget til å forsvare oss eller våre allierte, vil vi ikke ha noe annet valg enn å utslette Nord-Korea, sa han.

Trump an manet også FNs medlemsland om å samle seg bak USA sin kamp med sanksjoner og trusler. Han langet også voldsomt ut mot Iran som han kalte en «kjeltringstat».

Nord-Koreas delegasjon forlot salen

FORLOT SALEN: Ja Song Nam, som er Nord-Koreas ambassadør til FN, forlot sin plass og salen før Trump begynte sin tale i FNs hovedforsamling tirsdag.

Foto: Eduardo Munoz / Reuters/NTB Scanpix

Sammenligner Trumps tale med bjeffing

I dag, først to dager senere, svarte Nord-Korea på Trumps trusler om å utslette landet.

– Hvis Trump tror han kan overraske oss med bjeffelyder, så drømmer han, sa Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong Ho ifølge Reuters.

– Vi har et ordtak: selv om en hund bjeffer, fortsetter paraden, sa Ri.

Til rakettmann-kommentaren velger utenriksministeren å svare slik:

– Jeg syns synd på rådgiverne hans.

Det er første gang offisielle representanter for Nord-Korea kommenterer Trumps tordentale.

Ri Yong Ho

SKAL TALE: Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong Ho skal tale til FNs hovedforsamling fredag.

Foto: Mark Schiefelbein / AP

Sør-Korea: – Vil ikke at Nord-Korea bryter sammen

Torsdag sa Sør-Koreas president Moon Jae-in i en tale i FNs hovedforsamling at landet ikke ønsker å se Nord-Korea bryte sammen.

Moon gjorde det videre klart at Sør-Korea står klar til å hjelpe hvis Nord-Korea endrer kurs og slutter med militære provokasjoner.

– Vi ønsker ikke å se et sammenbrudd i Nord-Korea. Vi vil ikke søke gjenforening gjennom assimilasjon eller kunstige virkemidler, sa Moon.

Videre sier han at han vil ha en stabil løsning på konflikten med landet som ikke medfører risiko for sivilbefolkningen i noen av landene.

Trumps første tale i generalforsamlingen

SE VIDEO: Trump benyttet sin første tale i FN til å lange ut mot Kim Jong-un og Nord-Korea.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt