Trump med advarsel til EU om «veldig urettferdig» handelspraksis

Donald Trump advarer EU og sier unionen må belage seg på represalier for «veldig urettferdig» behandling av USA i internasjonal handel.

Donald Trump WEF

USAs president Donald Trump, her avbildet under World Economic Forum i Davos forrige uke, advarer i et TV-intervju EU.

Foto: Evan Vucci / AP

– Jeg representerer USA, situasjonen er veldig urettferdig. Vi får ikke våre produkter inn. Det er veldig, veldig vanskelig. Likevel sender de varer til oss – ingen skatter, veldig lite skatt. Det er veldig urettferdig, sa Trump i et fjernsynsintervju sent søndag kveld.

– Jeg har hatt massevis av problemer med EU, og det kan utvikle seg til noe veldig stort fra det synspunktet, fra handelssynspunktet. Og jeg tror det kan slå svært dårlig ut for dem, fortsatte presidenten.

– Tøffere holdning

Donald Trump, Theresa May

Trump kritiserer Storbritannias statsminister Theresa May og hennes regjering for brexit-forhandlingene. Her er de to avbildet i Davos forrige uke.

Foto: Evan Vucci / AP

Intervjuet ble spilt inn torsdag mens Trump besøkte World Economic Forum i sveitsiske Davos. USAs president kom også med kritikk mot den britiske regjeringen og statsminister Theresa May for hvordan de håndterer brexit-forhandlingene med EU. Selv ville han «inntatt en tøffere holdning».

– Jeg tror jeg ville sagt at EU ikke er så bra som det påstås å være.

Trump sier han fortsatt har veldig lyst til å besøke Storbritannia, etter at han nylig avlyste et planlagt besøk i februar. Da skulle han opprinnelig åpne amerikanernes nye ambassade i London.

Besøk

På Twitter forklarte Trump avlysningen med at han blant annet ikke var fornøyd med summen administrasjonen til forgjenger Barack Obama solgte den forrige ambassaden for.

Den gang siterte avisen The Guardian regjeringskilder som hevdet at Trump ikke vil reise til London av frykt for å bli møtt med masseprotester.

Laster Twitter-innhold

Selv om Trump gir Obama skylden for salget av den gamle amerikanske ambassaden og byggingen av den nye, ble dette besluttet i 2008, under president George W. Bush, altså Obamas forgjenger.

I intervjuet søndag sier den amerikanske presidenten videre at han er veldig populær i Storbritannia og sier han ikke er bekymret for kritikere som Labour-leder Jeremy Corbyn og Londons ordfører Sadiq Khan.

Khan, som ved flere anledninger har blitt kritisert av Trump, blant annet i forbindelse med terrorangrep i London, har flere ganger bedt May avlyse Trump-besøket.

SISTE NYTT

Siste nytt