Trump lover å få slutt på «krigen mot kull»

De som har mistet jobbene sine i den amerikanske kullindustrien skal få dem tilbake og USA skal bli selvforsynt med energi, lover Donald Trump.

Neil Gorsuch, Donald Trump, Scott Pruitt, Mike Pence

SKREV UNDER: Omgitt av kullarbeidere signerte Donald Trump sin presidentordre om «energi-uavhengighet» hos det amerikanske miljødepartementet tirsdag.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Tirsdag kveld signerte Trump en presidentordre som reverserer de fleste av viktigste klimatiltakene som ble innført av den forrige presidenten, Barack Obama.

– Min administrasjon skal få en slutt på krigen mot kull, sa Trump fra talerstolen i lokalene til det amerikanske miljødirektoratet.

Omringet av kullarbeidere forklarte presidenten at formålet ordren om «energi-uavhengighet» er skape flere arbeidsplasser og å gjøre USA selvforsynt med energi.

– Dette handler om å få jobbene våre tilbake og om å gjøre USA velstående igjen. Jeg tar historisk skritt ved å fjerne restriksjoner på amerikansk energi, ved å reverse myndighetenes innblanding og å avlyste jobb-drepende reguleringer, sa Trump.

Med ordren starter Trump arbeidet med å trekke tilbake Obamas såkalte Clean Power Plan som la restriksjoner på hvor mye CO₂ som kunne slippes ut fra kullfyrte kraftverk. Dette tiltaket blir ansett som avgjørende for at USA skal nå utslippskuttene de har forpliktet seg til gjennom Paris-avtalen.

Fjerner reguleringer

Trump styrker samtidig satsingen på fossile brensler og opphever stansen i tilfeldig av tillatelser til å drive kullgruver på jord som er eid av den føderale amerikanske staten.

Presidentordren løsner også opp på reglene som regulerer metanutslipp fra olje- og gassproduksjon, og fastslår at klimaendringer og karbonutslipp skal være mindre avgjørende når beslutninger om politikk og infrastruktur skal tas.

Mens Trump fastholder at det å fjerne klimareguleringer vil skape arbeidsplasser, argumenterer miljøorganisasjoner for at det å bedre vilkårene for produksjon av ren energi ville gitt samme effekt, skriver Reuters.

Ifølge en rapport fra det amerikanske energidepartementet økte antallet arbeidsplasser i den amerikanske vindkraftindustrien med 32 prosent i fjor, mens det ble 25 prosent flere jobber i solenergiproduksjon.

SISTE NYTT

Siste nytt

Israelsk storangrep på Gaza i natt

Israel har gjennom natten angrepet mål på Gazastripen fra luften og fra stridsvogner på israelsk side av grensen. Det israelske forsvaret meldte først at militære styrker var på vei inn i Gaza, før de trakk tilbake meldingen.