Hopp til innhold

Trump lover «viktig» Syria-beslutning innen kort tid

USAs president Donald Trump kom mandag med en ny fordømmelse av det påståtte kjemiske angrepet i Syria, og sier han vil komme med et svar om 24–48 timer.

USAs president Donald Trump kom mandag med en ny fordømmelse av det påståtte kjemiske angrepet i Syria, og sier han vil komme med et svar innen kort tid

USAs president holdt regjeringsmøte mandag hvor han varslet at viktige beslutninger ville bli tatt relatert til det påståtte kjemiske angrepet i Syria.

– Dette handler om menneskeheten. Vi kan ikke tillate at dette skjer, sa Trump i forkant av et regjeringsmøte i Det hvite hus mandag.

Han legger til at «viktige beslutninger» om Syria vil bli tatt innen de neste 48 timene.

Like før hadde Trumps forsvarsminister Jim Mattis sagt at han ikke vil utelukke amerikanske militære angrep mot regjeringen i Syria etter det antatte giftangrepet i landet.

– I samarbeid med våre allierte og partnere i Nato, Qatar og andre land vil vi ta oss av denne saken. Jeg vil ikke utelukke noe nå, sa Mattis da han mandag fikk spørsmål om en mulig militær respons.

– Ikke mye tvil om hvem som står bak

Trump sa at han sammen med militære ledere skulle finne ut av hvem som stod bak det han omtalte som et «grusomt angrep» på uskyldige, syriske borgere.

– Det kan være Russland, president Bashar al-Assad, Iran eller alle sammen, sa Trump.

På spørsmål om det var noen tvil om hvem som stod bak angrepet, svarte presidenten at han hadde sine tanker.

– For meg er det ikke så mye tvil om hvem som står bak, men generalene vil mest sannsynlig finne ut av dette i løpet av de neste 48 timene, sa Trump.

Grusomme bilder av ofrene spres på sosiale medier etter det som hevdes å ha vært et kjemisk angrep i Øst-Ghouta i Syria.

MULIG KJEMISK ANGREP: En video fra sosiale medier viser barn som blir behandlet etter et påstått kjemisk angrep i Øst-Ghouta i Syria. Nyhetsbyråene Reuters og AP har sjekket videoen og mener den er pålitelig.

USA og flere andre vestlige land har de siste dagene tatt til orde for en skarp respons på angrepet som skal ha rammet byen Douma i Øst-Ghouta lørdag.

Senere mandag skal Douma-angrepet diskuteres i et krisemøte i FNs sikkerhetsråd.

I tillegg skal USAs president Donald Trump ha et møte med amerikanske militære ledere. Mandag er første dag på jobben for Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton, som tidligere har tatt til orde for omfattende angrep på Syria.

Et amerikansk utkast til FN-resolusjon viser at USA ønsker seg en FN-gransking av angrepet i Douma.

– Skamløs mangel på respekt

Trump har tidligere truet med at Syrias president Bashar al-Assad vil måtte betale en høy pris for giftangrepet. Både USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU mener mye tyder på at syriske regjeringsstyrker brukte kjemiske våpen mot sivile i Douma.

– Hvis bekreftet, er det nok et eksempel på Assad-regimets brutalitet og skamløse mangel på respekt for egen befolkning og plikten til ikke å bruke slike våpen, sier Storbritannias statsminister Theresa May.

Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron har utvekslet informasjon som bekrefter bruk av kjemiske våpen i Douma, ifølge en uttalelse fra Macrons kontor.

– Fant ingen spor

Lokale kilder i opprørskontrollerte Douma sier minst 40 mennesker ble drept i angrepet, men opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) sier den gransker nå saken for å finne nøyaktig ut av hva som skjedde.

Regjeringen i Syria nekter for å ha brukt giftgass i Douma, og får støtte fra sin nære allierte Russland. Utenriksminister Sergej Lavrov sa mandag at åstedet er blitt undersøkt av russiske militære eksperter.

– De fant ingen spor av klor eller andre kjemiske stoffer brukt mot sivile, hevdet Lavrov på en pressekonferanse i Moskva.

Samtidig antyder den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov at giftgass kan ha blitt brukt av syriske opprørere som ønsker å framprovosere et vestlig angrep på Assad-regimet.

Angrepet hvor giftgass angivelig ble brukt, rammet Douma nesten nøyaktig ett år etter at USA angrep en syrisk militærbase med krysserraketter. Rakettangrepet var et svar på et angrep hvor syriske regjeringsstyrker angivelig brukte giftgass mot sivile.

SISTE NYTT

Siste nytt