Trump-lege skrøt av Remdesivir til NRK i mars

BALTIMORE/OSLO (NRK): Lungeekspert Brian Garibaldi snakket oppløftende om medisinen Remdesivir i et intervju med NRK. Nå er han en av legene som behandler Trump med akkurat denne medisinen.

Lungeekspert og lege Brian Garibaldi snakket oppløftende om medisinen, Remdesvir, Trump behandles med nå.

OPTIMIST: Lungeekspert og lege Brian Garibaldi snakket tidligere i år oppløftende om medisinen Remdesivir, som Trump nå blir behandlet med.

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Brian Garibaldi er ekspert på lungesykdommer og medisinsk sjef ved spesialavdelingen på anerkjente John Hopkins-sykehuset i Baltimore i Maryland.

Han er en av legene som nå behandler USAs president Donald Trump for koronasykdom ved militærsykehuset Walter Reed.

Jobbet med å tilby Remdesivir til flere

I mars fortalte Garibaldi til NRK at han jobber i et nettverk som forsøker å tilby medisinen Remdesivir til flere pasienter i USA.

Nå, seks måneder senere, behandler han ingen ringere enn USAs president med nettopp Remdesivir, etter at Trump torsdag testet positivt for koronasykdom.

Under pressekonferansen lørdag, hvor legene informerte om presidentens helsetilstand, uttalte Garibaldi seg om behandlingen:

– Trump har fått antistoffbehandling mot koronavirus og første dose av Remdesivir. Planen er å ha presidenten på en femdagerskur med medisinen. Trump er ved godt mot, sa Garibaldi.

Brian Garibaldi

TRUMPS LEGETEAM: Doktor Brian Garibaldi var blant legene som informerte om behandlingen av Trump under en pressekonferanse lørdag.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Etter at NRK besøkte sykehuset fikk den antivirale medisinen i våres godkjenning fra amerikanske mydigheter til behandling av de mest alvorlig syke covid-19-pasientene. Den har også mottatt en såkalt "conditional approval" i EU/EØS inkludert Norge.

– Ett av legemidlene vi har mest tro på

Da NRK traff lungeeksperten Garibaldi i mars, fortalte han at Remdesivir viste gode resultater:

– Det ser ut til å være et sikkert medikament og et av de mest oppløftende medikamentene som vi håper vil ha noe effekt mot koronaviruset, sa Garibaldi til NRK den gang.

I utgangspunktet ble Remdesivir testet ut i forbindelse med behandlingen av ebolasyke, men viste seg å ha liten effekt for dem.

– Men det var få bivirkninger. Så det ser ut til å være et sikkert legemiddel å bruke, og det er et av de vi har mest tro på og som vi håper kan gi noe effekt mot dette koronaviruset, sa Garibaldi.

– Men dette er en studie. Vi vet ikke om dette vil fungere. Vi er håpefulle om at det kanskje vil det, men dette er ikke standard behandling. Dette er ikke noe alle pasienter bør få før vi får data om det er effektivt eller ikke, sa Garibaldi til NRK i mars.

Koronasyke Donald Trump sier i en videohilsen fra sykehuset at han ikke følte seg så bra, men at han føler seg mye bedre nå. Han sier også at de neste dagene blir den virkelige testen:

SENDTE HILSEN: Koronasyke Donald Trump sier han føler seg bedre i en videohilsen fra sykehuset.

Alt om presidentvalget i USA

SISTE NYTT

Siste nytt