Trump krever at Kongressen gransker Obama 

President Donald Trump krever at Kongressen gransker om Barack Obama satte i gang ulovlig etterforskning av valgkampen hans.

Trump gir honnør til soldat utenfor presidenthelikopteret

President Donald Trump er under press fra partikolleger, som vil ha håndfaste bevis på påstandene om avlyttingen før presidentvalget.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Det hvite hus sier det ønsker at kongresskomiteene som etterforsker russisk innblanding i fjorårets presidentvalg i USA, også undersøker om presidentens etterforskningsmyndighet ble misbrukt i 2016.

President Donald Trump med rød USA-caps

President Trump er under press for å komme med bevis for påstandene om avlytting.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Donald Trumps administrasjon er under hardt press etter avsløringene om kontakt med russiske tjenestemenn under valgkampen. I går forsøkte Trump å skifte fokus og rette oppmerksomheten mot tidligere president Barack Obama.

Trump hevder Barack Obama personlig hadde satte i gang telefonavlytting av ham rett før presidentvalget. Obama avviser påstanden gjennom sin talsmann.

Laster Twitter-innhold

Etterretningssjef nekter for avlytting

Den tidligere presidentens talsmann, Kevin Lewis, skriver også at Obamas regjering hadde en "grunnleggende regel" om å ikke blande seg inn i uavhengig etterforskning ledet av Justisdepartementet.

– Som en del av den praksisen, beordret verken president Obama eller noe annet stabsmedlem i Det hvite hus overvåking av noen amerikansk borger. Å antyde noe annet, er rett og slett usant, skriver Lewis i en twittermelding.

James Clapper

Tidligere etterretningssjef James Clapper avviser at det var avlyttingsvirksomhet i gang mot Trump.

Foto: JIM WATSON / AFP

Også James Clapper, som var USAs etterretningssjef under Obama, avviser at det finnes en hemmelig rettsavgjørelse som ga grønt lys for overvåkning av Trumps hovedkvarter.

Slike fullmakter gis av den spesielle domstolen for etterretning, FISA.

Clapper sier til NBCs «Meet the press» at han ville ha visst om en slik FISA-ordre rettet mot fremmed etterretningsvirksomhet. Clapper sier at det ikke på noe tidspunkt var avlyttingsaktivitet rettet mot Trump eller kampanjen hans.

Det hvite hus vil ikke si mer

I morges kom det en uttalelse fra pressetalsmannens kontor i Det hvite hus der det heter at president Trump ber Kongressen om å granske "potensielt politisk motivert etterforskning" under valgkampen i 2016. Rapportene om mulig overvåkning er dypt bekymringsfullt, står det.

Pressemelding fra Det hvite hus
Foto: Skjermdump av pressemelding fra Det hvite hus / NRK

Det hvite hus varsler at verken det eller president Trump kommer til å kommentere saken ytterligere før komiteene er ferdig.

Sean Spicer med solbriller og slips, som blåser i vinden

Trumps talsmann Sean Spicer sier at saken ikke vil bli kommentert videre før Kongressen har gransket.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Pressemeldingen inneholder ikke opplysninger som underbygger anklagene om ulovlig telefonavlytting eller overvåking i forkant av valget.

Republikanere krever svar

Den republikanske senatoren Marco Rubio, som sitter i etterretningskomiteen, sier til NBC at Det hvite hus må klargjøre hva president Trump sikter til.

Senator Ben Sasse, også republikaner, mener Trump må fortelle hvorfor han mener han ble avlyttet. Sasse mener presidenten også må offentliggjøre FISA-avgjørelsen, som ville vært nødvendig for å starte avlyttingen.

Senator Marco Rubio

Senator Marco Rubio haiket med Trumps fly til Florida fredag. Rubio var en av republikanernes presidentkandidater.

Foto: Michael Ares / AP

Senator Lindsey Graham, kjent for å være kritisk til sin partifelle Trump, sa på et folkemøte i går at han ikke kunne si om Trumps påstander var sanne eller ikke. Graham sa at er svært bekymret over at presidenten påstår at den tidligere presidenten har gjort noe ulovlig.

– Forferdelig! Fant akkurat ut at Obama avlyttet telefonen min i Trump Tower like før seieren. Ingenting funnet. Dette er mccarthyisme!, tvitret Trump i går.

Laster Twitter-innhold

President Trump har så langt ikke lagt fram bevis for de oppsiktsvekkende påstandene.

– Kan ikke beordre

Josh Earnest, som var Obamas pressetalsmann i Det hvite hus, sier presidenter ikke har myndighet til å beordre avlytting av amerikanske borgere.

Han sier den typen inngrep krever at FBI og justisdepartementet sikrer godkjenning fra en føderal dommer. Det er en godkjenning som kun gis dersom man kan vise at det foreligger sannsynlig grunn til mistanke.

– Vi vet nøyaktig hvorfor president Trump tvitret som han gjorde. Det er fordi en del av Trumps måte å håndtere kriser på er å tvitre eller si noe skandaløst for å ta bort fokuset fra en skandale. Jo større skandalen er, dess mer skandaløs blir tweeten, sier Earnest.

President Barack Obamas regjering og USAs etterretningstjenester gikk før valget ut og advarte om at Russland forsøkte å påvirke presidentvalget i USA gjennom hacking, datainnbrudd og andre metoder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt