Hopp til innhold

Trump knuser Theresa Mays brexit-plan

President Donald Trump sier i et oppsiktsvekkende intervju med den britiske tabloidavisa The Sun at statsminister Theresa Mays brexit-plan kan ødelegge utsiktene til en handelsavtale med USA.

The Sun: Intervju med Donald Trump

Skjermdump av forsiden på The Sun med intervju med Donald Trump. – Jeg sa til May hvordan hun skulle ordne brexit, men hun ødela det. Nå er handelsavtalen avlyst, sier Trump ifølge avisa. Intervjuet ble gjort før Trumps avreise til Europa.

Foto: Skjermdump

Trump åpnet sitt besøk i Storbritannia med å fordømme vertskapets brexit-strategi, fornærme statsministeren og hylle hennes fremste rival.

Kort etter at Trump og hans kone Melania ble mottatt av May til gallamiddag på Blenheim slott, trykket den britiske tabloidavisa The Sun et intervju med den amerikanske presidenten, der han kom med drepende kritikk av May, hennes brexit-plan og forhandlingsevner.

I intervjuet sier Trump at han hadde sagt til May hvordan hun skulle håndtere brexit, «men hun ødela det».

– Sjansen for en frihandelsavtale med USA er borte, hun har «drept» den, ifølge Trump.

BBC kaller intervjuet «ødeleggende» for Mays brexit-strategi. De kaller også Trumps uttalelser om hennes politikk for oppsiktsvekkende og udiplomatiske, i et omfang helt uten sidestykke.

Intervjuet er gjort før Trumps avreise til Nato-toppmøtet i Brussel tirsdag, men ble først gjort kjent torsdag kveld idet den formelle middagen med Theresa May på Blenheim slott ble avsluttet.

Theresa May og Donald Trump på Blenheim Palace

Donald Trump tok Theresa May i hånden da de var på vei opp den røde løperen på vei inn til middag i Blenheim Palace torsdag kveld.

Foto: Will Oliver / AP

– Hun ødela det

I intervjuet anklager Trump Theresa May for å ødelegge alt landet kunne ha tjent på brexit, og påpeker at hennes myke plan for forbindelser med EU, trolig vil «drepe» enhver framtidig handelsavtale med USA.

– Hvis de gjør en slik avtale, ville det antakelig være EU vi har å gjøre med, og ikke Storbritannia, og det ville trolig drepe en avtale, sier han.

Trump har tidligere sammenlignet brexit-avstemningen med valget av ham selv i 2016, og mener at Mays plan er noe helt annet enn det folk stemte for.

– Jeg mener avtalen hun går inn for, ikke er den avtalen det britiske folk stemte for. Det er ikke det de stemte for, sier Trump i intervjuet, som ble gjort før han reiste fra USA til Europa.

– May ignorerte mine råd

Han sier også at han ga May råd mens hun forhandlet med EU, men at hun ignorerte rådene hans.

– Jeg ga Theresa, som jeg for øvrig liker, mine synspunkter på hvordan man forhandler. Men jeg vil nok si at hun har gjort det motsatte, sa han i intervjuet, som ble kjent idet han og kona Melania forlot gallamiddagen på Blenheim.

Donald Trump og Theresa May

Donald Trump og Theresa May med partnere, på vei inn til middag på Blenheim Castle.

Foto: Geoff Pugh / AP

Roste Boris Johnson

Trump sier også at den avgåtte utenriksministeren og tidligere brexit-generalen Boris Johnson ville vært en utmerket statsminister.

Han kalte ham en svært talentfull mann som han liker svært godt.

– Jeg mener han ville være en svært god statsminister. Jeg tror han har det som trengs, sa han og la til at Johnson er en flott representant for Storbritannia.

Besk kritikk av Khan

På den annen side kom han med besk kritikk av Londons borgermester Sadiq Khan og kritiserte både ham og EU for å slippe for mange innvandrere inn.

– Jeg mener det som har skjedd i Europa, er en skam. Å la denne innvandringen skje, er en skam. Å la millioner og millioner av mennesker komme til Europa, er veldig trist, sa han og la til at Khan har gjort en dårlig jobb.

– Dere har en borgermester som har gjort en elendig jobb – se på all terrorismen, sa han og gjorde det klart at han ikke føler seg velkommen i London.

Oppblåsbar trump-dukke

Londons borgermester Sadiq Khan som har tillatt at denne ballongen skal henge over Westminster fredag, får besk kritikk fra Trump.

Foto: Matt Dunham / AP

Avviser at Trump sa noe stygt

Det hvite hus avviser at president Donald Trump sa noe stygt om den britiske statsministeren Theresa May.

Pressesekretær Sarah Sanders sier ifølge CNN at presidenten «liker og respekterer» May, og at han er takknemlig for mottakelsen har får i London.

Stålbarrierer og piggtråd

Under besøket i London bor Trump i den amerikanske ambassadørens residens, som for anledningen er omgitt av en stålbarriere av politi og piggtråd.

Flere hundre demonstranter var på plass utenfor porten til Blenheim, og mange tusen er ventet til demonstrasjoner som planlegges fredag og lørdag i London og i Skottland, der Trump skal tilbringe to dager på sin egen golfklubb.

SISTE NYTT

Siste nytt