Trump kan snu om migrantamnesti

Trump har fått mye kritikk etter at han skrota ordningen som har latt unge immigranter arbeide og studere lovlig i USA. Nå varsler presidenten at han kan snu i saken.

Trump kan snu i saken om DACA-programmet

VIL REVURDERE SAKEN: Motstand mot innvandring var en av årsakene til at Trump vant valget, og i valgkampen lovet han å avvikle DACA. Trump gjorde som han lovet i går og skrota ordningen. Men nå kan det ser ut som han vil gjøre retrett i saken.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Kritikken har haglet mot USAs president Donald Trump etter at det ble kjent at han vil gjøre slutt på amnestiet til 800.000 barn og unge som har kommet inn i USA på ulovlig vis.

Nå ser det ut som Trump kan snu i saken. For natt til onsdag norsk tid tvitret Trump at han vil se på migrantamnestiet igjen, hvis Kongressen ikke blir enige om en lov:

– Kongressen har nå seks måneder på å legalisere DACA (noe Obama-administrasjonen ikke klarte). Hvis de ikke klarer det, så vil jeg revurdere saken.

Laster Twitter-innhold

Massiv kritikk

Motstand mot innvandring var en av grunnene til at Trump vant valget, og i valgkampen lovet han å avvikle DACA. Trump gjorde som han lovet. Men nå har presidenten altså varslet at han kan gjøre retrett i saken etter hard kritikk fra en rekke hold.

Det var demonstrasjoner utenfor Det hvite hus, Trump Tower i New York og boligen til Trumps datter Ivanka Trump etter at det ble kjent at Trump beordret gjennom en presidentordre å avvikle amnestiet.

DACA står for «Deferred Action for Childhood Arrivals». Programmet gjør det mulig for barn som ble tatt med ulovlig til USA før de var 16 år, å få en toårig fornybar arbeidstillatelse eller studere ved universiteter.

Ordningen har beskyttet nesten 800.000 unge immigranter fra å bli deportert fra landet.

Demonstrasjon i Washington.

DEMONSTRASJONER: Flere hundre såkalte «dreamers» protesterte mot avviklingen av DACA-programmet utenfor Det hvite hus tirsdag.

Foto: Lars Os / NRK

Klandret Obama

Like etter at nyheten ble kjent tirsdag formiddag lokal tid, uttalte Trump at politiet ikke vil prioritere å sende ut dem som har nytt godt av amnestiet, hvis de ikke er kriminelle.

Samtidig beskyldte han tidligere president Barack Obama for å ha gått bak ryggen på Kongressen da han innførte amnestiet i 2012.

Han sa også at avgjørelsen er en konsekvens av at det viktigste er å skaffe flere jobber med bedre lønn og trygghet for amerikanske arbeidere og deres familier.

Laster Twitter-innhold

– Ondskapsfullt av Trump

Obama på sin side fordømmer Trumps beslutning om å avvikle programmet.

– Å målrettet ramme disse unge menneskene er galt – fordi de har ikke gjort noe galt, skriver USAs forrige president på sin Facebook-side.

– Det er å påføre seg selv nederlag, for disse (menneskene) ønsker å starte nye bedrifter, bemanne våre laboratorier, tjenestegjøre i vårt forsvar og på mange andre måter bidra til landet vi elsker. Det er ondskapsfullt, skrev Obama.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg kalte avgjørelsen «en trist dag for vårt land», og la til at det er «grusomt å tilby unge den amerikanske drømmen, oppfordre dem til å stole på vår regjering og så straffe dem for det».

SISTE NYTT

Siste nytt