Hopp til innhold
Urix forklarer

Derfor vinner Trump mest på at to republikanske senatorer bryter med ham

Aldri før har republikanske politikere gått så hardt ut mot en president fra eget parti som senatorene Jeff Flake og Bob Corker gjorde i går. Men Trump kan bli vinneren likevel.

Senator Jeff Flake møter pressen i USA

MØTTE PRESSEN I GÅR: Den republikanske senatoren Jeff Flake kom med krass kritikk av Donald Trump da han møtte pressen i går.

Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

– Jeg vil ikke være medskyldig når neste generasjon spør oss: Hvorfor gjorde du ingenting? Hvorfor hevet du ikke stemmmen? sa senator Jeff Flake fra talerstolen på Capitol Hill i går.

Med den sterkeste avvisningen av President Trump fra en republikansk politiker så langt, annonserte den republikanske senatoren fra Arizona at han ikke tar gjenvalg.

Flake sa i talen: «Det finnes øyeblikk der vi må ofre karrierene våre for prinsippene våre».

Han kom med de historiske kraftsalvene etter at lederen i utenrikskomiteen i senatet, Bob Corker, en gang en mulig utenriksministerkandidat, kalte Trump både farlig og ødeleggende for USA noen timer før.

Men utbruddene til de to republikanske politikerne er først og fremst dårlige nyheter for partiet de tilhører, og ikke for president Trump, som slo hissig tilbake i går.

Laster Twitter-innhold
Bob Corker på vei til en høring i Senatet

KRITISERER OGSÅ TRUMP: Senatoren Bob Corker har kalt Trump «farlig» og «ødeleggende».

Foto: WIN MCNAMEE / AFP

En kritiker mindre

«Trump driver kritikerne sine ut av Washington», skriver Politico.

Trump-administrasjonens håp nå er å klare å erstatte Flake og Corker med to langt mer populistiske kandidater ved valget til neste år.

– Det er trolig et smart trekk at Flake trekker seg, sa Trumps pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders i går.

I Flakes hjemstat Arizona står den tidligere legen Kelli Ward allerede klar. Hun er en sterk tilhenger av grensegjerdet mot Mexico, som Flake har kritisert.

Flake vet at han neppe vil bli gjenvalgt og hadde lite å tape på å kritisere Trump i går.

Men hva med de som har det? Hva vil andre republikanske politikere gjøre nå?

Et parti i krise

Helt siden 2006 har politiske analytikere her snakket om at det republikanske partiet er i krise. Det kan virke overraskende at Donald Trump ble president likevel.

Men det går an å argumentere for at Trump vant valget nettopp fordi han innså at partiet han kapret nominasjonen til, spises opp innenfra.

Trump tok plass i tomrommet som frustrerer mange velgere: De som ønsker store endringer i måten politikken drives på i Washington, og de som ønsker ledere som snakker rett fra levra og forsøker å løse problemer på nye måter.

Selv om Trump ikke har store politiske resultater å vise til så langt, har han allerede langt på vei oppfylt disse to velgerønskene.

Bundet til masten

President Trump har så langt klart å innfri svært få av republikanernes valgløfter.

Børsene går så det suser, og flere domstoler har fått mer konservative dommere. Men ellers har det verken blitt helsereform, skatteletter eller grensegjerde.

Likevel frykter mange kongresspolitikere hva som vil skje om de gjør som Flake, og tar offentlig avstand fra sin egen president.

Med sin oppslutning på 39 prosent i en måling fra Reuters/Ipsos er Trump langt mer populær enn politikerne i kongressen.

Bare 19 prosent mener de gjør en god jobb i den samme målingen.

Mange kongresspolitikere har bundet seg selv til masten, mener kommentatorer som Washington Posts E.J. Dionne, selv om han tror flere republikanere teller på knappene nå.

– Dersom Trump ikke en gang klarer å hjelpe dem med å få vedtatt skatterefom, er det ingenting igjen av det de har lovet velgerne sier han til MSNBC.

Trump har de siste månedene også kranglet med senatsleder Mitch McConnell og sendt flere vanskelige, uløste saker, som Iran-avtalen, videre til kongressen.

Bannons drøm

Steve Bannon er ikke lenger Donald Trumps sjefsrådgiver inne i Det hvite hus.

Men han har lovet være enda mer effektiv utenfor i sin erklærte krig mot det etablerte Washington og det han kaller «den dype staten».

De siste ukene har Bannon utdypet hvordan han vil intensivere kampen mot byråkratiet og etablerte politikerne som ikke ønsker store nok endringer i måten den amerikanske staten drives på.

Bannon har lovet å finne populistiske Trump-allierte til å utfordre republikanske kongresskandidater over hele USA. Med hedgefond-milliardæren Robert Mercer ved sin side har han store ambisjoner for kongressvalget i 2018.

Mange republikanere lever farlig selv om de fortsetter å støtte Trump. De kan rett og slett bli vraket i nominasjonsprosessen.

Det er derfor liten grunn til å tro at den poltiske uroen i USA vil bli mindre med det første.

Det er også svært usikkert om særlig mange vil gjøre som senatorene Corker og Flake.

SISTE NYTT

Siste nytt