Trump kan få klimasøksmål av barnegruppe

En gruppe barn har fått grønt lys til å saksøke den amerikanske regjeringen for å ikke ha gjort nok for å bremse klimaendringene.

Barack Obama, Donald Trump

Donald Trump vil automatisk overta Barack Obamas rolle som saksøkt når han blir president.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

En føderal dommer avviste torsdag regjeringens forsøk på å få søksmålet droppet. Dermed skal saken opp for en domstol i delstaten Oregon neste år, melder CNN.

Søksmålet var i utgangspunktet rettet mot Obama-regjeringen, men ifølge gruppa Our Children's Trust vil Donald Trump automatisk overta rollen som saksøkt når han innsettes som president i januar.

Gruppas juridiske rådgiver, Julia Olson, opplyser at de håper på et forlik før Trump inntar Det hvite hus.

– Obama har et lite vindu til å sikre ettermælet sitt ved å beskytte amerikansk ungdom. Hvis han ikke gjør det, er vi klare for å ta saken til retten mot Trump. I en rettssal vil ikke Trump-regjeringen få fortsette klimafornektelsen, sier Olson.

– Handler ikke om å bevise klimaendringer

Saksøkerne mener den amerikanske staten har brutt den grunnlovsfestede retten til liv, frihet og eiendom ved å videreføre bruken av fossilt brennstoff.

De hevder regjeringen har visst i flere tiår at karbondioksidforurensing har forårsaket global oppvarming. «Ved å fortsette bruken av fossilt brennstoff, har regjeringen bevisst destabilisert klimaet», heter det i søksmålet.

Dommeren Ann Aiken, som avviste regjeringens begjæring, sier at saken ikke handler om å bevise at klimaendringer skjer eller at de skyldes menneskelig aktivitet.

– Spørsmålet er hvorvidt barna har rett til å utfordre regjeringens politikk, og om en domstol kan beordre staten til å endre kurs uten å trosse grunnloven, skriver hun.

Et av gruppas argumenter er at barn har mer å tape enn voksne fordi de har flere år igjen å leve, samtidig som de ikke har stemmerett.

Demonstrasjon i Marrakech

Amerikanske studenter demonstrerer utenfor klimatoppmøtet i Marrakech fredag.

Foto: FADEL SENNA / Afp

– En åpenbar klimafornekter

Obama har brukt mye tid på å gjøre klimasaken til en del av sitt ettermæle. I fjor kom hans såkalte «Clean Power Plan», som skal redusere kullforbruket og åpne for mer fornybar energi.

27 delstater har gått rettens vei for å få den opphevet, og Trump har lovet å plukke hele prosjektet fra hverandre. Trump har også truet med å trekke USA ut av Parisavtalen, og har lovet å åpne for mer olje- og gassboring.

– Vi har en påtroppende president som er en åpenbar klimafornekter og kommer fra et parti som er fullt av dem, sier Olson.

Greenpeace Norge, som selv har saksøkt den norske staten for å stanse ny oljeboring i Arktis, jubler over at barna for saken sin opp for retten.

– Klimasøksmål ruller fram over hele verden. Dette søksmålet tvinger Donald Trump til å forholde seg til klimatrusselen, og kan åpne for at retten pålegger Trump en klimapolitikk han ikke vil ha, sier leder Truls Gulowsen.

SISTE NYTT

Siste nytt