Hopp til innhold

Trump kaller kritikken av May «falske nyheter»

Donald Trump fortsetter å skape forvirring under sin Europa-reise. Etter et voldsomt angrep mot den britiske statsministeren Theresa May i avisen The Sun, sier Trump på en pressekonferanse i dag at kritikken mot May er «falske nyheter».

Donald Trump nekter for å ha kritisert Theresa May.

Donald Trump benektet på dagens pressekonferanse at han hadde kritisert den britiske statsministeren i et intervju i avisen "The Sun".

USAs president og Storbitannias statsminister avsluttet i ettermiddag sine politiske samtaler på Theresa Mays landsted Chequers utenfor London.

Hovedtema for samtalene var brexit og britenes forhandlinger om en avtale med EU etter utmeldelsen.

Deretter fulgte en pressekonferanse med Trump og May.

Trump og May

I SAMTALER: Storbritannias statsminister Theresa May og president Donald Trump.

Foto: Stefan Rousseau / AFP

– Vil utvide samarbeidet

Statsminister Theresa May innledet pressekonferansen med å ønske Donald Trump velkommen til hans første besøk i Storbritannia som USAs president.

– Vi vil utvide samarbeidet i årene som kommer. Dette er det mest omfattende militære samarbeid mellom to land i hele verden, sa Theresa May.

– Vi har også et omfattende økonomisk samarbeid, og vi ønsker en ambisiøs handelavtale med USA når Storbritannia forlater EU, sa de britiske statsministeren.

Hva mener han egentlig?

Etter det koas-pregede Nato-toppmøtet i Brussel fortsetter den amerikanske presidenten å skape forvirring.

I et intervju med avisen The Sun, som ble gjort før Nato-møtet, kommer Donald Trump med voldsomme angrep på den britiske statsministeren Theresa May.

I intervjuet anklager Trump Theresa May for å ødelegge alt landet kunne ha tjent på brexit, og påpeker at hennes «myke brudd» med EU, trolig vil «drepe» enhver framtidig handelsavtale med USA.

APTOPIX Britain Trump Visit

Hva mener egentlig Donald Trump om den britiske statsministeren Theresa May?

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

– Falske nyheter

På dagens pressekonferanse fikk president Trump spørsmål om det oppsiktsvekkende intervuet i The Sun, og han svarte slikt.

– Jeg kritiserte ikke statsministeren i dette intervjuet. Og jeg sa svært mye positivt om henne som ikke kom på trykk. Jeg vil derfor kalle dette «falske nyheter», sa presidenten til at forbauset pressekorps.

Og presidenten kunne ikke få fullrost den britiske statsministeren: – Hun er en fantastisk kvinne, sa han flere ganger. Han omtalte henne konsekvent som «Theresa».

– Diplomati som forretning

Professor Peter McCaffery ved London Metropolitan University er ekspert på amerikansk politikk. Han kommenterer den amerikanske presidentens lederstil på følgende måte:

– President Trump er en mann som mener at diplomati kan drives på samme måte son man driver forretninger. Han er ikke interessert i historie, i folks følelser, eller i tradisjoner.

– Han sier det slik han ser det. Det er hans måte å jobbe på, sier professoren i et intervju med nyhetsbyrået Associated Press.

Liker ikke EU

President Donald Trump har altså kommet med sterkt kritikk av Theresa Mays Europa-politikk, og professor McCaffery konstaterer at dette ikke er overraskende:

– Han er en hard kritiker av EU, som han ser på som en proteksjonistiske organisasjon.

– Han tror mer på bilaterale enn multilaterale avtaler. Han er ikke en person man kan myke opp ved å være hyggelig. Han er ikke interessert i den slags dialog, sier den britiske USA-eksperten.

Pomp og prakt under seremoni i Windsor.

SE VIDEO: Donald og Melania Trump tatt i mot på Windsor av dronning Elizabeth.

SISTE NYTT

Siste nytt