NRK Meny
Normal

Trump inviterer den palestinske presidenten til USA

Donald Trump har invitert den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, på offisielt besøk 3. mai. Det vil være første gang Abbas og Trump møtes.

US-POLITICS-TRUMP

HÅPER: President Trump på plenen utenfor Det hvite hus 18. april. Han har et sterkt håp om å være den som får til fred mellom Israel og palestinerne.

Foto: AFP

ARABS-SUMMIT/

RUSSLANDS ROLLE: Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas (t.h.) i møte med Russlands viseutenriksminister Mikhail Bogdanov (t.v.) under møtet i Den arabiske liga i Jordan 29. mars. Russland har også ambisjoner om å spille en større rolle i Midtøsten.

Foto: MOHAMMAD HAMED / Reuters

For vel én måned siden ble det kjent at Trump hadde invitert Abbas til USA for å diskutere gjenopptakelse av den palestinsk-israelske fredsprosessen. I dag ble klart når besøket finner sted.

En eller to stater?

Den palestinske presidenten skal ha gjort det helt klart under telefonsamtalen han hadde med Trump i mars at målet med en fredsprosess må være å opprette en palestinsk stat ved siden av Israel.

Da Trump møtte Israels president Benjamin Netanyahu i februar, var det uklart hva han mener om den saken.

– Jeg ser på to stater og én stat, og jeg liker den (løsningen, journ. anm.) som begge parter liker. Jeg kan leve med begge deler, sa Trump i det som ble oppfattet som en mulig endring av amerikansk politikk.

Både republikanske og demokratiske presidenter før ham har støttet tostatsløsningen.

Trump og Netanyahu på pressekonferanse

TOPPMØTE: President Trump (t.h.) sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.v.) under pressekonferansen i Washington DC 15. februar.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

USA som megler

– Jeg vil elske å være den som får til fred mellom Israel og palestinerne, sa Trump under valgkampen.

Siden har han presisert at det er partene selv som må forhandle seg fram til en løsning. Men han har også utpekt svigersønnen, Jared Kushner, som spesialutsending for å løse konflikten. Kushner er ortodoks jøde og hans familie har tidligere donert penger til jødiske bosettinger på den okkuperte Vestbredden.

FILE PHOTO -- U.S. President Trump and German Chancellor Merkel give a joint news conference in Washington

SPESIALUTSENDING: Svigersønnen Jared Kushner (t.h.) sammen med datteren Ivanka Trump (t.v.) under det offisielle besøket til Tysklands forbundskansler 17. mars. Kushner er rådgiver for presidenten på en rekke ulike fagfelt, i tillegg til å være spesialutsending.

Foto: Jim Bourg / Reuters

Trumps ambassadør til Israel, David Friedman, har også støttet bosettingene økonomisk og kalt tostatsløsningen «svindel».

Men i forbindelse med senatshøringen han måtte gjennom for å bli godkjent medga han at nye bosettinger kanskje ikke bidrar til en fredsløsning.

I forbindelse med Netanyahus besøk ba dessuten Trump Israel om å «roe ned» bosettingene på Vestbredden.

Trump taus om flytting av ambassade

Under det samme besøket sa Trump at han vil «like» å se USAs ambassade i Tel Aviv flyttet til Jerusalem. Men han lovet ikke noe mer enn at administrasjonen vurderer saken nøye.

Like etter presidentinnsettelsen i januar skrev den palestinske presidenten et brev til Trump der han advarte sterkt mot flytting av ambassaden. Et slikt skritt vil gjøre det svært vanskelig for palestinerne å sette seg til forhandlingsbordet.

Abbas har lite å tape

BELGIUM-EU-PALESTINE

USA ER NØKKELEN: Palestinernes president, Mahmoud Abbas, taler under et møte i Europakommisjonen i Brussel 17. mars. Men EU har liten innflytelse på Israel, det er USA som er nøkkelen.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Trumps personvalg og hans uttalelser tyder på at palestinerne står svakere ved eventuelle fredsforhandlinger enn de har gjort på lenge. Men ettersom fredsprosessen for øyeblikket ligger død, har han lite å tape og alt å vinne på å møte USAs president i mai.

Det beste han kan håpe på, er at Trump setter alt inn på å bli historisk ved å bidra til en fredsavtale i en konflikt mange kloke hoder før ham har gitt opp å løse.

Les også: Trump ber Israel «holde igjen litt» i bosettingene

Les også: Trump-utsending i Midtøsten overrasket positivt

Les også: Dystre ord fra Trump, men hva betyr de?

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt