Unntakstilstand i Washington

President Donald Trump innfører unntakstilstand i USAs hovedstad Washington i dagene før og etter Joe Bidens innsettelsesseremoni 20. januar.

President Donald Trump innrømmer at han har noe av ansvaret for at en mobb stormet Kongressen i Washington forrige uke, opplyser kilder til Fox News.

President Donald Trump innrømmer at han har noe av ansvaret for at en mobb stormet Kongressen i Washington forrige uke, opplyser kilder til Fox News.

Foto: Alex Brandon / AP

Beslutningen gjør det mulig for lokale og føderale myndigheter å koordinere arbeidet med å sikre byen.

FBI frykter væpnede demonstrasjoner i alle USAs 50 delstatshovedsteder samt Washington i dagene fram mot innsettelsen av Biden.

Washingtons ordfører Muriel Bowser har fra før erklært unntakstilstand til dagen etter Biden er tatt i ed.

Trumps unntakstilstand gjelder fra mandag 11. januar til mandag 24. januar.

Innrømmer noe ansvar

President Donald Trump skal ha innrømmet at han har noe av ansvaret for at en mobb stormet Kongressen i Washington forrige uke, opplyser kilder til Fox News.

To kilder sier til kanalen at republikanernes mindretallsleder i Representantenes hus Kevin McCarthy brakte presidentens oppfatning videre til sine partikollegaer i en telefonsamtale.

Kongressmannen fra California sa seg ifølge Fox enig i at Trump bar ansvaret for det voldelige opptøyene og stormingen av Kongressen da de folkevalgte var i ferd med å godkjenne resultatet av presidentvalget.

Det hvite hus har så langt ikke kommentert opplysningene.

Nasjonalgarden holder vakt ved det nyoppførte gjerdet i nærheten av Kongressen i Washington.

Nasjonalgarden holder vakt ved det nyoppførte gjerdet i nærheten av Kongressen i Washington.

Foto: Ted S. Warren / AP

Pence og Trump snakket sammen

Mandag kveld ble det også kjent at president Donald Trump og visepresident Mike Pence har snakket for første gang siden stormingen av Kongressen.

Møtet skal ha funnet sted på det ovale kontor i Det hvite hus.

President Donald Trump og visepresident Mike Pence avbildet i Det hvite hus 24. november 2020.

Visepresident Mike Pence og president Donald Trump har snakket sammen for første gang siden stormingen av Kongressen.

Foto: Susan Walsh / AP

En anonym kilde i Trump-administrasjonen sier at de to hadde en god samtale der de snakket om den kommende uken. De skal også ha snakket om hva de har oppnådd de siste fire årene.

De to ble under møtet enige om at de som brøt loven og stormet Kongressen ikke representerer Amerika først-bevegelsen, opplyser kilden.

Visepresident Mike Pence var til stede i Kongressen da bygningen ble stormet. Han måtte evakueres.

Ifølge amerikanske medier hadde de to ikke snakket sammen siden Trump-tilhengere stormet Kongressen onsdag i forrige uke.

demonstrasjoner utenfor kongressen

Demonstranter stormet Kongressen onsdag 6. januar.

Foto: Julio Cortez / AP

Vil avsette Trump

Møtet mellom de to fant sted samtidig som at Demokratene forsøker å få visepresident Mike Pence til å utløse det 25. grunnlovstillegget og avsette Trump.

Tillegget åpner for at visepresidenten og et flertall av regjeringsmedlemmene kan avsette presidenten. For å kunne gjøre det må de erklære at han ikke er i stand til å utføre sine oppgaver.

Resolusjonsforslaget blir trolig behandlet i plenum i Representantenes hus tirsdag. Men det er uansett ikke ventet at Pence vil følge oppfordringen.

I så fall ventes det at representantene vil stemme over riksrettstiltalen i løpet av uken – og mest sannsynlig onsdag

Det hvite hus i USAs hovedstad

President Donald Trump og visepresident Mike Pence har snakket sammen i Det hvite hus for første gang siden stormingen av Kongressen.

Foto: Evan Vucci / AP

Spent mellom Trump og Pence

Kilden i regjeringen nevnte ikke Trumps langvarige sinne over at Pence nektet å bli med på Trumps grunnlovsstridige plan om å endre resultatet av presidentvalget i november.

Personen sa heller ikke om Pence konfronterte Trump for å ha brukt ham som syndebukk og tvitret at han manglet mot mens angrepet på Kongressen skjedde.

En kilde nær Pence sier til CNN at visepresidentens rådgivere nå forsøker å dempe konfliktnivået etter oppstyret som kom etter at presidenten unnlot å sjekke om Pence var i sikkerhet under stormingen av Kongressen.

Fokuset nå er for Pence å forsikre USA om at regjeringen fortsatt fungerer, ifølge kanalen.

SISTE NYTT

Siste nytt