Hopp til innhold

Trump vil ikke gjøre som Stoltenberg: – En klisjé

USAs president Donald Trump legger fredag ut på sin første tur til Sørøst-Asia, men han vil ikke besøke grensen mellom Nord- og Sør-Korea.

Donald Trump, Jim Mattis, Rex Tillerson

Donald Trump med utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister Jim Mattis i Det hvite hus onsdag.

Foto: Evan Vucci / AP

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fikk torsdag et nært møte med den spente stemningen på grensen, der soldater fra de to landene skuler mot hverandre på noen meters avstand.

– Det er en veldig sterk påminnelse om hvor spent det har vært her i mange tiår. Det har vært håndtert på måter som har bidratt til å unngå konflikt. Det er viktig, sa Stoltenberg til NRK under besøket.

Trump har på sin side ingen planer om å besøke grensestasjonen når han besøker Sør-Korea tirsdag og onsdag.

– Presidenten vil ikke besøke den demilitariserte sonen. Det er ikke nok tid til overs, og ærlig talt er det blitt en klisjé, sier en ikke navngitt regjeringsansatt ifølge The Guardian.

Trump skal i stedet besøke militærbasen Camp Humphreys sør for Seoul for å snakke om samarbeidet mellom USA og Sør-Korea.

Nordkoreanske soldater kikker inn vinduet ved DMZ

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg besøkte grensestasjonen mens nordkoreanske soldater kikket inn gjennom vinduet.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Nord-Korea: «Trump trenger medisin»

Nord-Korea har allerede begynt å fyre opp under det forestående presidentbesøket, skriver AFP.

«Han trenger absolutt medisin for å kurere sin psykiske lidelse», skriver det statlige nyhetsbyrået KCNA, som kritiserer Trump for «krigersk retorikk» og «hysteriske, krampaktige symptomer».

«Trump har blottet sin sanne natur som en atomvåpengærning og er diagnostisert som uhelbredelig mentalt sinnssyk», heter det videre.

Nord-Korea og Trump har utvekslet trusler og fornærmelser jevnlig de siste månedene mens Kim Jong-un har fortsatt å utvikle landets atomvåpenprogram.

Det er ventet at Trump vil bruke besøket til å be verdenssamfunnet om å «maksimere presset» på Nord-Korea.

Trump-protest i Sør-Korea

Demonstranter protesterer mot Donald Trumps besøk i Seoul onsdag.

Foto: Ahn Young-joon / AP

Komplisert reise

Den tolv dager lange reisen til Asia omtales som den mest kompliserte turen i Trumps presidentskap så langt.

Han skal innom fem land: Japan, Sør-Korea, Kina, Vietnam og Filippinene.

Ifølge CNN har Trumps stab brukt flere måneder på å planlegge turen. Alt fra hvilken mat som skal serveres til å holde på presidentens fokus skal være planlagt i detalj.

Trumps ansatte skal angivelig være bekymret for at en uheldig Twitter-melding kan ødelegge noen av de ømfintlige temaene som skal diskuteres.

Samtidig skal Trump være bekymret for at den amerikanske etterforskningen av Russland-forbindelsene skal påvirke forhandlingene med de asiatiske statslederne.

– Dette er ledere som vet hva som skjer der hjemme, sier en ansatt i Det hvite hus til CNN.

Trumps rådgivere skal ha forberedt korte sammendrag på én side med bilder og grafer som presidenten kan gå gjennom før møtene.

Donald Trump, Xi Jinping

Donald Trump og Xi Jinping på Mar-a-Lago i Florida i april.

Foto: Alex Brandon / AP

I tillegg til den tilspissede konflikten på Korea-halvøya skal Trump møte Kinas president Xi Jinping, som nylig ble hedret som den mektigste politikeren i Kina siden Mao Zedong.

Kina regnes som landet med mest makt over Nord-Korea, og Trump har gjentatte ganger klaget på at stormakten gjør for lite med regimet i Pyongyang.

Han har også vært misfornøyd med handelen med Kina, noe han også nevnte da pressen var invitert til Det hvite hus onsdag.

– Jeg vil ikke gjøre noen forlegne fire dager før jeg lander i Kina, men det er fryktelig, sa Trump.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Møter Duterte og Youtube-kjendis

Pikotaro

Pikotaro toppet hitlistene i Japan, og har rekorden for korteste sang på den amerikanske Billboard-lista.

Foto: Kazuhiro Nogi / AFP

I Japan møter Trump statsminister Shinzo Abe, som allerede har vært på besøk i Washington. De to skal etter planen spille golf sammen.

Ifølge Washington Post skal de to underholdes av komikeren Pikotaro, som ble internettkjendis med sangen «Pen Pineapple Apple Pen».

Reisen avsluttes med et besøk i Filippinene, der Trump skal møte den frittalende presidenten Rodrigo Duterte.

De to har snakket sammen på telefon tidligere. Da roste Trump Duterte for å ha gjort «en utrolig jobb med narkotikaproblemet», til tross for at flere tusen mennesker er drept etter at Duterte gikk til krig mot både narkomane og langere.

Rodrigo Duterte

Rodrigo Duterte var i godt humør da han snakket med Donald Trump på telefon i desember.

Foto: Toto Lozano / AFP

Duterte har tidligere anklaget USA for å behandle Filippinene «som en bikkje», men lover å møte Trump «på en rettferdig måte», skriver Reuters.

– Jeg vil ønske ham velkommen som en viktig leder. Jeg må også lytte til ham og høre på det han har å si, sier Duterte.

Da Duterte skulle møte Barack Obama i fjor, ble møtet avlyst etter at Duterte kalte den amerikanske presidenten en «horunge».

SISTE NYTT

Siste nytt

Nordmann i granatdrama i oversvømte Kherson

Frederik Guttormsen og andre frivillige i Ukraina forteller at de har blitt beskutt flere ganger. Fredag ​​skal de ha blitt beskutt med granater.