Trump hyller, og ble hyllet av våpenlobbyen

– Dere er ekte patrioter, og vi vil fortsette å forsvare deres rett til å bære våpen, sa president Donald Trump under årsmøtet til den mektige våpenlobbyen NRA i Dallas.

Donald Trump

Donald Trump talte på hjemmebane under årsmøtet i Dallas, Texas.

Foto: Susan Walsh / AP

Det var en slagkraftig og ivrig president som inntok talerstolen under NRAs årsmøte i Dallas fredag kveld. Det var liten tvil om at Donald Trump var på hjemmebane. Han talte i knappe 50 minutter og ble møtt med jubel.

– Jeg vil takke NRA som forsvarer våre rettigheter og vårt amerikanske flagg. Dere er ekte patrioter, sa Trump til stor jubel.

– Dere har en administrasjon som vil forsvare deres rett til å bære våpen. Vi vil fortsette å forsvare deres rett til dette, sa presidenten.

Trump benyttet anledningen til å komme med sleivspark mot media generelt, CNN spesielt, og mot Robert Muellers tiltale mot hans tidligere valgkampsjef Paul Manafort.

Presidenten benyttet også anledningen til å rose seg selv for å ha skapt 3.2 millioner jobber siden han vant presidentvalget i 2016.

– Arbeidsledigheten er den laveste i historien. Vi har de beste arbeidsledighetstallene vi noen gang har hatt, og det eneste vi hører om er heksejakten mot Russland! sa Trump og fikk anerkjennende buing av tilhørende.

President Donald Trump ble møtt med jubel da han entret scenen på NRAs årskonferanse.

Donald Trump entrer talerstolen under NRAs årsmøte i Dallas fredag kveld.

Vil forby lastebiler – og ikke våpen

– La oss forby lastebiler og større biler! Det er disse som fører til drap, sa Trump og siktet til kritikken og motstanden mot håndvåpen etter skolemassakrene.

I februar mistet 17 personer livet etter en masseskyting på en skole i Parkland, Florida. I etterkant har flere rettet skarp kritikk mot politikere med bånd til den mektige amerikanske våpenlobbyen, National Rifle Association (NRA).

Også Donald Trump, som hittil har vært en sterk forkjemper for NRA, har uttalt at han nå vil fremme endringer i våpenlovene. Det sa presidenten etter skolemassakren i Florida.

Under kveldens tale til NRA var det imidlertid lastebiler, større biler og kniver som var problemet, ifølge presidenten.

Donald Trump, Chris Cox, Donald Trump Jr.

Donald Trump Jr., Donald Trump og Chris Cox (t.h.), administrerende direktør i NRA.

Foto: Sue Ogrocki / AP

– Vi må stole på hverandre og våre medborgere

– I USA stoler vi på vanlige, talentfulle mennesker. Lærerne elsker sine studenter, og de kommer ikke til å la noen skade studentene sine, sa Trump.

Istedenfor å avskaffe håndvåpen oppfordret han amerikanere til å stole på hverandre og sine medborgere.

Retten til å bære håndvåpen har tradisjonelt sett stått sterkt i USA. Det siste tiåret har imidlertid tilhengere og motstandere av våpenkontroll vært mer delt. Dramatiske masseskytinger har ført til at flere har tatt til orde for et forbud.

Les også: Dette er de ti dødeligste skoleskytingene i USA

SISTE NYTT

Siste nytt