Nå slippes Kennedy-dokumentene, men noen holdes tilbake

Natt til fredag ble 2.800 av de nær 3.000 hemmeligstemplede gjenværende Kennedy-dokumentene offentliggjort.

JFK

KENNEDY-ATTENTATET: Den amerikanske presidenten John F. Kennedy ble drept i et attentat i 1963.

Foto: Handout / Reuters

President Donald Trump utsetter offentliggjøringen av noen av de hemmeligstemplede JFK-dokumentene, melder Ap og flere nyhetsbyråer.

De gjenværende dokumentene vil bli vurdert de neste seks månedene, opplyser tjenestemenn i Det hvite hus.

Trump har godkjent 2800 av de nær 3000 dokumentene, som nå ligger åpent ute på det amerikanske nasjonalarkivet sine nettsider. Offentliggjøringen av de resterende er utsatt.

Tidligere er 30 000 av Kennedy-dokumentene frigitt.

Donald Trump

Det er president Donald Trump som har gitt grønt lyst til at tusenvis av dokumenter nå kan bli frigitt.

Foto: Susan Walsh / AP

Sist helg ga president Donald Trump grønt lys for at de siste hemmeligstemplede dokumentene om Kennedy-drapet kunne frigis torsdag 26. oktober.

I en pressemelding kommer det frem at årsaken til at noen av dokumentene holdes tilbake er blant annet hensyn til rikets sikkerhet.

Det er de amerikanske etterretningsorganisasjonene FBI og CIA som mener noen av dokumentene har sensitivt innhold, skriver BBC.

– Jeg har ikke noe valg og må akseptere dette, i stedet for eventuelt å gjøre uopprettelig skade med tanke på vår nasjons sikkerhet, skriver Trump i et notat natt til fredag norsk tid.

Assange: – Utilgivelig forsinkelse

De gjenværende hemmeligstemplede dokumentene vil bli vurdert på nytt i løpet av de neste seks månedene før en eventuell frigivelse.

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange kritiserer de amerikanske etterretningsorganisasjonene som krever mer tid til å gå gjennom dokumentene.

– De hadde 25 år på å forberede seg på den planlagte offentliggjøringen i dag. Forsinkelsen er utilgivelig, skriver Assange på Twitter.

Laster Twitter-innhold
Kennedy

Det rystet verden da president Kennedy ble drept i et attentat i Dallas i 1963. Lee Harvey Oswald ble anklaget for drapet, men ble selv skutt og drept to dager senere av Jack Ruby før han kunne bli stilt for retten.

Foto: - / AFP

Hemmeligstemplede dokumenter

Det er snakk om 3100 mapper som omfatter titusener, kanskje flere hundre tusen dokumenter.

Derfor har Nasjonalarkivet regnet med fullt datakrasj på nettsidene sine når nysgjerrige amerikanere forsøker å komme seg inn på dokumentene som har vært holdt hemmelig i mer enn et halvt århundre.

Drapet på John F. Kennedy har gitt opphav til en lang rekke konspirasjonsteorier. 24-årige Lee Harvey Oswald ble utpekt som gjerningsmann og arrestert av politiet kort tid etter attentatet, men ble aldri dømt for ugjerningen.

Lee Harwey Oswald skytes av Jack Ruby. Oswald dør senere av skadene

https://www.nrk.no/urix/trump-holder-tilbake-kennedy-dokumenter-1.13751698

Foto: Bob Jackson / Ap

I 1992 ble det bestemt at dokumentene skulle ha en sperrefrist på 25 år og tidligst frigis 26. oktober 2017. Kun presidenten kunne flyttet sperrefristen til en seinere dato, noe Donald Trump har valgt ikke å gjøre.

Ga grønt lys

Verken CIA eller FBI har tidligere villet svare på om de har bedt presidenten om fortsatt å holde papirene hemmelig.

Amerikanske forskere og eksperter på Kennedy-attentatet har sagt at de ikke tror dokumentene inneholder store avsløringer, men at de kan fortelle noe om Lee Harvey Oswalds handlinger i forkant av drapet.

Blant annet tror de dokumentene kan gi mer informasjon om en reise Oswald gjorde til Mexico by noen uker før drapet. Der besøkte han ambassadene til Sovjetunionen og Cuba.

Oswald, som selv ble drept noen dager etter Kennedy-drapet, oppga at han ønsket visum for å reise til de to landene, men mye om reisen hans er ennå ukjent, skriver NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt

Demonstrasjoner i Bogotá

Colombia: Blodig oppstand mot myndighetene

Det startet som en protest mot høyere skatter. Og det er blitt et omfattende sosialt opprør som har kostet minst 26 mennesker livet.