Hopp til innhold

Trump holder tale om islam – i Saudi-Arabia

Under valgkampen sa Donald Trump at han ønsket å nekte alle med islam som religion innreise til USA. Nå holder han tale om islam med over 50 stat- og regjeringsledere blant publikum.

Donald Trump besøker Saudi-Arabia på sin første utenlandsreise som president. Han skal tale om å konfrontere radikal ideologi.

I forkant har det blitt spekulert grundig om hva president Donald Trump kommer til å si under talen.

Temaet skal være islam, og målet skal være å overbevise de mange lederne om at de må kjempe mot voldelige og radikale varianter av religionen sammen med USA.

– Presidenten vil komme med en inspirerende, men direkte tale om behovet for å konfrontere radikal ideologi, har hans nasjonale sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster sagt i forkant.

– Meningen med talen er å forene den muslimske verden i kampen mot sivilisasjonsfiendene og vise at USA har forpliktelser til våre muslimske partnere, fortalte McMaster videre.

Skrevet av Stephen Miller

Talen skrevet av samme mann som skrev den første utgaven av innreiseforbudet. Det vil si presidentordren som nektet innreise til USA for mennesker fra sju stater der islam er den dominerende religionen.

Taleskriver Stephen Miller skal ha arbeidet nært sammen med Steve Bannon og Jeff Sessions under de første ukene av presidentperioden til Donald Trump.

USA-TRUMP/

Stephen Miller og Steve Bannon på vei ut av presidentflyet, Air Force One.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Trump har to publikum

I amerikansk media har en rekke analytikere de siste dagene poengtert at den amerikanske presidenten har to vidt forskjellige grupper av tilhørere under talen.

Den ene gruppen er hans base, velgerne som plasserte ham i Det hvite hus. Dette er velgere som gjentatte ganger under valgkampen fikk høre harde utfall mot deler av den muslimske verden.

Analytikerne sier at Trump under talen må være forsiktig med å være for forsonende, dersom han ikke ønsker å miste støtte.

Det andre publikummet er menneskene som har islam som religion. Dersom Trump gjentar for mange av de mer hardtslående poengene fra valgkampen, så kan han gjøre mange mennesker sinte.

SISTE NYTT

Siste nytt