Trump historisk upopulær etter 100 dager

100 dager etter at han ble innsatt som president 20. januar i år viser meningsmålinger at Donald Trump er mer upopulær enn noen annen president i etterkrigstiden på samme tidspunkt. Seks grafer viser likevel at tallenes tale ikke bare negativ er for Trump.

Det som gir Trump den lave oppslutningen, er at bare sju prosent av demokratene er fornøyd med ham.

Trump har historisk lav oppslutning, noe som blant annet skyldes at kun syv prosent av demokratene er fornøyd med ham.

Foto: Yuri Gripas / Reuters

Lørdag 29. april har Donald Trump vært USAs president i hundre dager.

NRK har sett på en del tall og målinger om hvordan amerikanere oppfatter presidenten sin etter å ha sett ham i aksjon i drøyt tre måneder.

1. Mange misfornøyde

Laster innhold, vennligst vent..

I en måling fra Gallup tatt opp tirsdag i denne uken sier 39 prosent av amerikanerne seg fornøyd med jobben Donald Trump gjør som president.

Nettstedet FiveThirtyEight, som legger sammen tall fra flere målinger, gir Trump noe bedre tall med en oppslutning på 42 prosent.

Det er 3,5 prosentpoeng lavere enn da Trump overtok i januar. Samtidig har antall som er misfornøyd økt med over ti prosentpoeng.

2. Populær hos sine egne

Laster innhold, vennligst vent..

Ifølge AOL har ingen president hatt tilsvarende lav oppslutning på samme tid i deres embetsperioder.

Nest lavest var Gerald Ford. 48 prosent sa seg fornøyd med ham etter hundre dager i 1974, men det var etter at han hadde benådet sin forgjenger Richard Nixon.

Av de siste seks presidentene er Bill Clinton med 49 prosent som har ligget lavest på samme tidspunkt, men selv han var ti prosentpoeng høyere ratet enn Trump, viser tall fra Pew.

Samtidig viser tallene at Trump er like populær i sitt eget parti som tidligere presidenter.

Det som gir ham den lave oppslutningen, er at bare sju prosent av demokratene er fornøyd med ham.

Selv Clinton, som var svært upopulær blant republikanerne, hadde over tre ganger høyere rating hos sine motstandere enn det Trump har.

3. Klare kjønns- og aldersforskjeller

Laster innhold, vennligst vent..

Tall fra Pew viser at menn og eldre har langt større tillit til Trump enn hva kvinner og unge har.

51 prosent av kvinnene sier at de stoler mindre på hva Trump sier i forhold til andre presidenter, mens tilsvarende tall for menn er 43 prosent.

Igjen viser tallene en ekstrem forskjell mellom partiene. Hele 83 prosent av demokratene sier de stoler mindre på Trump, mens 86 prosent av republikanerne sier at de stole mer eller like mye på Trump som på andre presidenter.

4. Flere har en mening

Oppfylt forventingene
Foto: Grafikk: Kristian Elster / NRK

Pew har også sammenlignet Trump med hans forgjengere når det gjelder i hvilken grad han har levd opp til det man forventet av ham.

Tallene viser igjen at de amerikanerne har sterkere meninger om Trump, positive eller negative, enn om andre presidenter på samme tidspunkt.

39 prosent svarer at Trump er enten bedre eller verre enn ventet, mens tilsvarende tall for Clinton i 1993 var 26 prosent.

5. Tar raske beslutninger

Måten Trump fatter viktige beslutninger på
Foto: Grafikk: Kristian Elster / NRK

Måten Trump fatter beslutninger på har også vært en tema for Pew.

Praktisk talt ingen, hverken av republikanere eller av demokratene, synes at Trump er for forsiktig i måten har fatter viktige beslutninger på.

Derimot er det klare partiforskjeller i hvordan man oppfatter Trumps raske beslutninger.

Der 87 prosent av demokratene synes at Trump er for impulsiv, mener 65 prosent av republikanerne at det er omtrent passe.

6. Oppgang på børsen

Laster innhold, vennligst vent..

Der spørreundersøkelsene viser nedgang i oppslutningen de siste hundre dagene, er børstallene langt hyggeligere for Trump.

Dow Jones-indeksen steg jevnt og trutt i hans første seks uker ved makten. Etter en mindre nedgang og en stabil periode, har børsen de siste dagene igjen vært på vei oppover.

Hvor mye utviklingen på børsen henger sammen med den amerikanske presidenten diskuteres flittig av økonomer, men for Trump er fem prosents oppgang på hundre dager uansett en fjær i hatten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt