Trump hardt ut mot McConnell

Tidligere president Donald Trump raser mot den mektige senatoren Mitch McConnell, og kaller ham «en av de mest upopulære politikerne i USA».

Mitch McConnell og Donald Trump i det ovale kontor

Det republikanske partiet vil aldri vinne et valg igjen så lenge det ikke kvitter seg med folk som Mitch McConnell, sier USAs tidligere president Donald Trump i en uttalelse tirsdag.

Foto: LEAH MILLIS / Reuters

I en uttalelse fra Donald Trump heter det at Det republikanske parti «aldri kan bli respektert igjen med ledere som Mitch McConnell i front».

Donald Trump varsler at han framover bare vil støtte politikere og kandidater som er pro-Trump.

En maktkamp om kontrollen i det republikanske partiet er i gang mellom Trumps støttespillere og dem som ses på som mer tradisjonelle republikanere.

Trump hevder partiet aldri igjen vil få folkets støtte, dersom folk som McConnell fortsatt har makt og innflytelse.

Mitch McConnell går i kongressen
Foto: TASOS KATOPODIS / AFP

Mitch McConnell er den mektigste republikaneren i senatet. Han stemte for å frifinne Trump i riksrettssaken, men mente at Trump var moralsk ansvarlig for angrepet på kongressen.

– Mitch er en stri, sur og gravalvorlig politisk klovn, og hvis republikanske senatorer forblir ved hans side, vil de aldri vinne igjen, sier Trump.

Forholdet mellom de to forverret seg betraktelig i ukene etter presidentvalget i fjor høst. McConnell, som på den tiden var flertallsleder i senatet, hadde da anerkjent Joe Biden som vinneren.

  • Hør podkasten Oppdatert om maktkampen i partiet
Mitch McConnell på toget mellom kongressbygningene

Senatets mektigste republikaner, Mitch McConnell, stemte for å frikjenne Trump i riksrett, men mener den tidligere presidenten er moralsk ansvarlig for angrepet på kongressen. Her tar han toget mellom kongressbygningene.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Trump hevder McConnells egenskaper som leder spilte inn da republikanerne mistet flertallet i senatet. Han gjentok også sin udokumenterte påstand om at det var valgjuks.

– Dette er et stort øyeblikk for landet vårt, og vi kan ikke miste det ved å la tredjerangs «ledere» diktere framtida vår, skriver Trump på brevpapiret til organisasjonen Save America.

Gapet mellom dem ble større da McConnell på senatets talerstol sa Trump var «praktisk og moralsk ansvarlig» for stormingen av kongressbygningen 6. januar.

Uttalelsen til Trump kommer tre dager etter at McConnell fordømte ekspresidenten, selv om mindretallslederen stemte for å frifinne ham i riksrettssaken.

Senator Mitch McConnell (R-KY) listens while US President Donald Trump speaks

Senator Mitch McConnell får hard kritikk av tidligere president Donald Trump. Dette bildet er fra et tidligere møte.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Meningsmålinger viser at Trump ville ha vunnet republikanernes primærvalg med 53 prosent av stemmene, dersom valget ble avholdt i dag, skriver The Independent.

Senator Lindsey Graham, som lenge har vært nær Trump, sier til Fox News at de interne konfliktene gjør ham bekymret for det mellomvalget om 20 måneder.

– Trump og McConnell gjorde en fantastisk jobb sammen, men nå går de etter hverandre. Jeg er mer urolig for 2022 enn jeg har vært tidligere. Jeg vil ikke at vi skal spise våre egne, sier Graham.

Trump skriver også at han i neste års kongressvalg kun vil gi sin støtte til republikanske kandidater som støtter bevegelsen hans «Make America Great Again».

SISTE NYTT

Siste nytt