NRK Meny
Normal

Trump har kommet til Israel

President Donald Trump landet rett etter klokken 11 i dag i Israel. Han skal være i landet i omtrent to dager, et besøk preget av konflikten mellom israelere og palestinere.

Donald Trump ankommer Israel etter besøket i Saudi-Arabia.

Etter å ha erklært at det å finne en løsning på konflikten mellom Israel og Palestina «kanskje ikke er så vanskelig som folk har trodd», kommer Trump til Israel med få konkrete ideer om å løse et problem som presidenter før ham har slitt med i tiår, skriver nyhetsbyrået Ap.

Tjenestemenn i Det hvite hus har forsøkt å tone ned forventningene om vesentlige fremskritt i fredsprosessen under Trumps visitt.

De prøver å dreie den mot å være mer symbolsk enn et besøk med et konkret politisk innhold.

Trump, som har tilbrakt to dager i Saudi-Arabia, reiser først til Jerusalem.

Det er ikke ventet at han under oppholdet vil erklære at den amerikanske ambassaden skal flyttes til byen, noe Donald Trump hadde på programmet under valgkampen.

USA-TRUMP/ISRAEL-PALESTINIANS-FINAL PREPS

Palestinere drar et bilde av Donald Trump ut av trykkemaskinen i forkant av presidenten besøk til byen Betlehem på Vestbredden.

Foto: MUSSA ISSA QAWASMA / Reuters

Også til Vestbredden

I løpet av oppholdet vil han ha separate møter med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Han vil også besøke Holocaust-minnesmerket Yad Vashem og Klagemuren.

Da han var vert for Abbas i Det hvite hus i mars, sa Trump at det å oppnå fred «er noe som jeg tror, for å være ærlig, kanskje ikke er så vanskelig som folk har trodd opp gjennom årene. Men vi trenger to parter som er villige. Vi tror at Israel er villig. Vi tror du er villig. Og hvis dere begge er villige, skal vi lage en avtale».

Noe håp blant palestinerne

Analytikere skriver at palestinerne ble mer positivt innstilt til den amerikanske presidenten etter samtalen med Abbas, fordi Trump var åpen og varm.

I talen han holdt til muslimske ledere i Saudi-Arabia i går, sa Trump at han hadde en pragmatisk tilnærming til problemene i Midtøsten.

– Vi må øve oss på å være tolerante og vise hverandre respekt igjen, sa Trump.

– Vi skal fatte beslutninger basert på hva som faktisk er tilfelle, ikke på stiv ideologi. Vi skal lære av erfaring, lovte Trump.

US-PALESTINIANS-DIPLOMACY-TRUMP-ABBAS

Den palistinske presidenten Mahmud Abbas og Donald Trump møtes i Det hvite hus 3. mai. Etter møtet steg håpet blant palestinere om at noe positivt kan skje.

Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

Lekket hemmelig informasjon fra Israel

Likevel kan Donald Trump bli nødt til å engasjere seg i en del delikat diplomati etter han skal ha avslørt klassifisert informasjon som Israel fikk om IS med russiske tjenestemenn uten israelsk tillatelse.

Israel er også bekymret for våpenhandelen til 110 milliarder dollar med Saudi-Arabia som Trump kunngjorde i Riyadh lørdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt