Trump gratulerer López Obrador etter presidentvalg i Mexico

Andrés Manuel López Obrador vant presidentvalget i Mexico. USAs president Donald Trump gratulerte ham med seieren etter at valglokalene stengte i natt.

Andres Manuel Lopez Obrador,

NY PRESIDENT: Etter alt å dømme blir Andrés Manuel López Obrador Mexicos nye president.

Foto: Anthony Vazquez / AP

Klokken 6 mandag morgen norsk tid opplyser valgkommisjonen i Mexico at López Obrador har vunnet med 53 prosent av stemmene. Samtidig uttaler Enrique Peña Nieto, Mexicos president de siste seks årene, at han har gratulert utfordreren med seieren.

Donald Trump skriver på Twitter at han ser fram til å arbeide med den nye presidenten i Mexico, og at det er mye som må gjøres framover som vil gagne både USA og Mexico.

Laster Twitter-innhold

Motstanderne gratulerer

López Obrador leder venstrepartiet Morena og har to ganger tidligere stilt som presidentkandidat uten å lykkes. Årets valgkamp har imidlertid vært en helt annen for 64-åringen, som har ledet klart på meningsmålingene fram til valget.

Liv i gatene

LIV I GATENE: Lopez Obrador-tilhengere jubler i gatene i Mexico City etter å ha fått vite resultatet av de første målingene.

Foto: Ronaldo Schemidt / AFP

De to øvrige presidentkandidatene, Ricardo Anaya fra høyrepartiet PAN og José Antonio Meade fra det nåværende regjeringspartiet PRI, endte på henholdsvis 22 og 16 prosent av stemmene.

– Jeg gratulerte Andrés Manuel López Obrador da jeg snakket med han på telefon for noen minutter siden. Jeg støtter seieren og ønsker ham lykke til i arbeidet med Mexicos framtid, sier Ricardo Anaya fra høyrepartiet PAN.

Lover endringer

Andrés Manuel López Obrador har lovet en total forvandling i Mexico, blant annet med økte studiestipender og lærlingplasser til ungdom og høyere pensjon for de eldre. Motstanderne hans er bekymret for at en mer statsstyrt økonomi skal sette landet tilbake mange tiår.

– Korrupsjon er hovedårsaken til sosiale og økonomiske forskjeller, og det er også grunnen til at det er så mye vold i landet vårt, sier López Obrador.

Den nyvalgte presidenten vil korrupsjonen til livs, og insisterer på at ingen som er involvert i korrupsjon vil bli spart.

– Han har lovet store forandringer, som å stanse vold og korrupsjon. Likevel har han ingen tydelig oppskrift på hvordan dette skal skje. For Mexicos skyld får vi håpe at han lykkes, men jeg tror endringene vil ta tid, sier leder for norsk nettverk for Latin-Amerika-forskning, Benedicte Bull.

Kvinnelig borgermester

Målingene viser også at Mexico by har valgt López Obradors partifelle Claudia Sheinbaum som den første kvinnelige borgermesteren i landets hovedstad.

Claudia Sheinbaum

GUVERNØR: Claudia Sheinbaum blir Mexico Citys nye guvernør.

Foto: Bernardo Montoya / AFP

I tillegg til ny president skal mexicanerne velge 128 representanter i Senatet for seks år og 500 medlemmer av Representantenes hus for tre år.

Også representanter i 31 delstatsforsamlinger, flere guvernører og nærmere 1.600 borgermestre skal velges.

SISTE NYTT

Siste nytt