Trump fryktet for sikkerheten og avlyste valgmøte

Gjennom hele valgkampen har Donald Trump oppfordret til og tillatt vold på sine valgmøter. I går toppet det seg i Chicago, og i dag avlyste han for andre gang et valgmøte, men så kom kontrabeskjeden.

Donald Trumps valgkamparrangement måtte utsettes da hans tilhengere og motstandere barket sammen.

Mange av Donald Trumps tilhengere ble tydelige irritert da mange Trump-demonstranter hadde kommet seg inn på Trump arrangementet i Chicago i natt.

Vårin Alme

Statsviter Vårin Alme tror ikke Trump har full kontroll over sine egne tilhengere.

Foto: Privat

– For meg virker dette som et helt nytt fenomen. Vi har ikke tidligere sett at en amerikansk politiker tillater og oppfordrer til vold på denne måten. Det er jo ventet at hvert eneste valgmøte fører til opptøyer og at noen kastes ut. Trump gjør det hele til et TV-show, sier kommentator i amerikanskpolitikk.no og statsviter Vårin Alme til NRK.

Og i dag ble det klart at Donald Trump avlyser et valgmøte i Ohio på grunn av sikkerheten, skriver Cincinatti.com.

– Secret Service rakk ikke å forberede seg godt nok til søndagens møte i Duke Energy Convention Center, sier Eric Deters, som er med å arrangere Trumps valgkamp i Ohio.

Dermed så det ut til at dagens valgmøte i Dayton kom til å bli Trumps eneste i Ohio før det viktige valget på tirsdag, der vinneren tar alle delegatene.

Men så kom kontrabeskjeden fra hovedpersonen selv.

Laster Twitter-innhold

Donald Trump avlyser ikke noe møte. Han stiller i Cincinnati.

Kaos-møte

Alt dette skjer bare timer etter at et arrangement på University of Illinois i Chicago kom helt ut av kontroll.

Et par tusen demonstranter, mange av dem fra Black Lives matter-bevegelsen, hadde i flere timer demonstrert utenfor arenaen.

Og mange av dem hadde også kommet seg inn på arenaen.

– Vi stoppet Trump, ropte de, da det ble klart at arrangementet ble avlyst.

Da brøt det ut sammenstøt mellom demonstrantene og frustrerte Trump-tilhengere som hadde ventet i timevis på å se mannen de ønsker som sin president.

Trump-supporter skriker mot en av demonstrantene.

En Trump-supporter skriker mot en av demonstrantene.

Foto: KAMIL KRZACZYNSKI / Reuters

Skjedd før

Dette er ikke første gang folk demonstrerer på Donald Trumps valgmøter. Det har skjedd stadig flere ganger de siste ukene, og fra talerstolen har Trump flere ganger oppfordret folk til å ty til vold.

Han har til og med tilbudt seg å betale for advokatutgiftene til dem som slår.

– Jeg tror ikke Trump har kontroll over sine egne tilhengere. Han hausser dem opp med sine utsagn, og spiller på sinne. Det må han ta ansvar for, sier Alme.

For noen av tilhengerne hans tar presidentkandidatens oppfordring bokstavelig.

Denne uken slo 78 år gamle John McGraw en mørkhudet demonstrant i ansiktet på et valgmøte i Nord Carolina, og han angret ikke akkurat.

– Neste gang må vi kanskje drepe han, fortalte 78-åringen Washington Post etterpå.

USA-ELECTION/TRUMP

Hovedpersonen selv møtte aldri opp på scenen i Chicago, men på tirsdag så kan hele nominasjonsvalget tippe i hans favør.

Foto: CHRIS KEANE / Reuters

Frankensteins monster

Hallvard Notaker

Hallvard Notaker snakker om en identitetskrise i det Republikanske partiet.

Foto: UiO

Krisen i det republikanske partiet later nå til å være total bare tre dager før skjebnevalgene i blant annet Ohio og Florida på tirsdag.

– Noen snakker om Trump som et Frankensteins monster. Han omtales som noe som har grodd frem som en konsekvens av måten det Republikanske partiet har snakket med metaforer og halvtydeligheter om muslimer, Obama, rase og politikere i Washington, sier Hallvard Notaker, som har doktorgrad i valgkamphistorie, til NRK.

Han mener Trump har rendyrket tydelighet på disse punktene.

Trump har på en måte skudd opp lyden og rendyrket det budskapet og blir dermed båret frem av et raseri som finnes på høyresiden, sier Notaker.

– Og på tirsdag handler alt om Trump, da får vi vite om han er ustoppelig.

SISTE NYTT

Siste nytt