Trump la igjen brev til Biden - hyllet av sine egne i Florida

Like etter klokken 14 norsk tid, forlot Donald Trump Det hvite hus for siste gang som USAs 45. president. Før han dro, ønsket han den nye administrasjonen lykke til.

DIREKTE: Følg NRKs sending fra USA fra klokken 14 og gjennom hele dagen.

Like før klokken 17 landet Air Force One på Palm Beach internasjonale flyplass i Florida. Kort tid etter ankom Trump feriestedet sitt i Mar-a-Lago, der han ble møtt av flere hundre tilhengere med Trump-flagg.

Trump-supportere ønsker Trump velkommen hjem, samtidig som innsettelsen av Biden pågår i Washington D. C.

Trump-supportere vifter med flagg langs ruten til Mar-a-Lago.

Foto: Michael Reaves / AFP

Omtrent samtidig ble Joe Biden formelt innsatt som USAs 46. president i Washington D. C.

Trump har altså valgt å ikke være til stede under innsettelsen. Det er over 150 år siden en avroppende president har droppet denne seremonien.

Trump kom ikke med en uttalelse da han landet i Florida. Om lag tre timer tidligere, da han forlot Det hvite hus i Washington D. C., snakket han til et tjuetalls journalister på plenen utenfor.

Trump stoppet opp sammen med kona Melania og ga en kort uttalelse til pressen, før de vandret hånd i hånd over plenen og inn i et ventende helikopter.

– Det har vært en stor ære. Den største æren i livet. De beste menneskene i verden og verdens beste hjem, sa Trump.

– Vi har hatt fire fantastiske år og oppnådd veldig mye. Dette er et foreløpig farvel, men forhåpentligvis ikke farvel for alltid, avsluttet Trump.

I det han gikk opp trappen til helikopteret, snudde han seg mot bygningen en siste gang og knyttet neven og vinket.

Etter fire år som president, forlot Donald Trump Det hvite hus sammen med sin kone Melania Trump.

SE VIDEO: Etter fire år som president, forlot Donald Trump Det hvite hus sammen med sin kone Melania Trump.

Siste tur med Air Force One

Få minutter senere landet helikopteret på Joint Base Andrews hvor Air Force One fløy Trump én siste gang, til hans nye hjemstat Florida.

21 salutter ble avfyrt i det Trump ble mottatt av applaus og jubel fra gjestene som var invitert til den militære flyplassen.

– Tusen takk. Vi elsker dere. Dette har vært fire fantastiske år og vi har fullført så mye, sa Trump.

Han skrøt av familien sin og sine nære medarbeidere.

– Førstedamen er så full av verdighet og så vakker. Og hun er så populær blant folket, sa Trump og kalte den avtroppende førstedamen frem til mikrofonen.

– Å være deres førstedame har vært min største ære. Takk for deres kjærlighet og støtte. Dere vil være i mine tanker og bønner. Gud velsigne dere alle, sa Melania Trump.

Donald og Melania ankommer Florida

VIDEO: Her ankommer Trump Florida.

Rekker hjem før innsettelsen

Trump skrøt deretter av byggingen av grensemuren, opprettelsen av et eget romforsvar og innsatsen for krigsveteraner og en rekke andre saker han har gjennomført i presidentperioden sin.

Han kom også med et stikk mot Biden-administrasjonen.

– Jeg håper de ikke øker skattene deres. Om de gjør det, så «hva sa jeg?»

Samtidig varslet Trump at økonomien snart kommer til å blomstre, og at folk da må huske at det er hans fortjeneste.

– Jeg kommer alltid til å kjempe for dere. Jeg skal følge med og jeg ønsker den nye administrasjonen lykke til og at de oppnår suksess. De har et godt grunnlag for å oppnå suksess, sa Trump uten å nevne Biden ved navn.

Ifølge en talsperson for Trump skal presidenten ha lagt igjen et brev i Det hvite hus til Biden. Det er ikke klart hva innholdet i brevet er. Også Melania Trump skal ha lagt igjen en beskjed til den påtroppende førstedamen, ifølge CNN.

– Farvel, vi elsker dere og vi kommer tilbake i en eller annen form, sa Trump.

Så, like før klokken 15 takset presidentflyet ut på rullebanen og tok av med kurs for West Palm Beach i Florida.Trump landet altså på Palm Beach internasjonale lufthavn to timer senere.

Ifølge New York Times livedekning skal ikke den avtroppende presidenten ha gått bak i flyet for å prate med journalistene som var om bord. Avisa kan også melde at Trumps siste måltid på presidentflyet var egg og maisgrynsgrøt.

Det har lenge vært klart at Trump ikke ønsket å delta i denne seremonien. Det vil derimot visepresident Mike Pence, som derfor ikke deltok på Trumps avskjedsseremoni.

Trump-supportere hyllet den avtroppende presidenten da han ankom Florida

Trump-supportere hyllet USAs tidligere president Donald Trump da han ankom Mar-a-Lago i Florida.

Foto: Michael Reaves / AFP

Benådet Lil Wayne og Bannon

Trump har for øvrig brukt sine siste dager som president til å benåde over 70 personer. Den siste han benådet er den svindeldømte advokaten Albert Pirro, som beskrives som en nær venn av Trump. Blant de benådede er også hans tidligere sjefstrateg Steve Bannon.

Bannon var siktet for hvitvasking og nettsvindel. Trump har også benådet rapperen Lil Wayne, som har erkjent å ha oppbevart våpen ulovlig. Rapperen, som egentlig heter Dwayne Michael Carter Jr., risikerte opptil 10 år i fengsel, fordi han samtidig brøt vilkårene for prøveløslatelse.

I oktober gjorde Lil Wayne det kjent i sosiale medier at han støttet Trump i presidentvalget.

Flyttebil utenfor Det hvite hus

PÅ FLYTTEFOT: Grytidlig i morges amerikansk tid, var det flytteaktivitet utenfor presidentboligen.

Foto: Eric Thayer / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt