Trump fjerner vern for utrydningstruet hval

USA kansellerer beskyttelse for de utrydningstruede hvalene på vestkysten. Til tross for at beskyttelsen ble foreslått av fiskerne selv.

Donald Trump

President Donald Trump fjerner en forskrift som er ment å beskytte utrydningstruet hval. Her avbildet under et møte med administrasjonen.

Foto: Andrew Harnik / AP

Den nye forskriften ble implementert i fjor for å redusere antallet utrydningstruede hvaler og havskilpadder som ble fanget i fiskegarn på vestkysten av USA. Det var fiskeindustrien selv som foreslo forskriften i 2015.

– Dette er det første angrepet fra Trump-administrasjonen sonetm går etter beskyttelsene til de truede artene som lever i Stillehavskysten, sier Catherine Kilduff, advokat for Senteret for biologisk mangfold.

Ga tillatelse til å stenge garnfiske

På kysten av California og Oregon setter fiskerne ut flere kilometer lange garn for å fange sverdfisk. Forskriften skulle redusere antallet andre dyr som ble fanget i garnet.

Forskriften ga tillatelse til å stenge fisking etter sverdfisk ved hjelp av drivgarn for opptil to sesonger, hvis for mange av de utrydningstruede artene ble fanget i garnene.

Fiskegarn

Kaptein David Anderson fra Captain Dave's Dolphin and Whale Watching Safari i California viser et garn som en hval har blitt fanget i.

Foto: Christine Armario / AP

Regelen omhandlet truede finn-, knøl- og spermhvaler, kortfinnegrindhvaler, tumlere, i tillegg til de truede havlærskilpaddene, glattkaretter, bastardskilpadder og suppeskilpadder.

– Noen av de hvalene som var beskyttet under denne forskriften har blitt redusert til bare noen få hundre, sier Kilduff.

Hval i Long Beach
Foto: Nick Ut / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt