NRK Meny
Normal

Trump fikk hemmelig etterretningsinformasjon for første gang

Donald Trump har i natt fått sin første hemmelighetsstemplede sikkerhetsbrief, men samtidig kritiserer han amerikansk etterretningstjeneste for å gjøre en for dårlig jobb.

Donald Trump fra talerstolen

Donald Trump har en rekke ganger blitt kritisert av tidligere ansatte innenfor etterretningstjenesten i USA og av politikere med etterretningsbakgrunn. Nå skal han snart få sin første klassifiserte etterretningsrapport.

Foto: Evan Vucci / Ap

Det er tradisjon at kandidatene som kan vinne presidentvalget i USA noen måneder o forveien får tilgang til hemmelige etterretningsrapporter som forteller om hvordan det står til i verden. Dette er for å gjøre kandidatene klare til å tre inn i rollen som øverstkommanderende for de amerikanske styrkene.

Donald Trump fikk sin første oppdatering av hemmelig informasjon i natt, bare timer i forveien langet han ut mot de samme tjenestene som hadde samlet informasjonen.

Tar med seg tidligere general

Michael Flynn

Tidligere general Michael Flynn blir med i møtet som Trumps rådgiver. New Jersey-guvernør Chris Christie skal også delta i møtet.

Foto: ALEX WONG / Afp

I et intervju med TV-kanalen Fox News ble «The Donald» spurt om han stoler på den amerikanske etterretningstjenesten.

– Jeg stoler ikke så mye på folkene som har jobbet med etterretning for landet vårt. Jeg mener, se hva som har hendt de siste ti årene. Se hva som har skjedd det siste året. Det er en katastrofe, sier Republikanernes presidentkandidat til Fox News skriver Politico.

Trump tok med seg tidligere general Michael Flynn som rådgiver da han mottok etterretningsrapporten i natt. Flynn har tidligere fått kritikk for å for å bli intervjuet av en rekke TV-kanaler som er støttet av russiske myndigheter, skriver Politico.

– Jeg syns han er en flott fyr. Han har vært en av mine viktigste tilhengere og har støttet meg. Han er en flott fyr, en fantastisk general – tøff og smart, sier Trump om Michael Flynn til Fox News.

Liten støtte blant amerikansk etterretning

Michael V. Hayden

Sammen med 49 andre republikanske sikkerhetseksperter kritiserer Michael V. Hayden presidentkandidaten for å være en fare for rikets sikkerhet.

Foto: LAUREN VICTORIA BURKE / AP

Trumps uttalelser om at han ikke stoler på arbeidet som blir gjort av amerikansk etterretning kommer etter flere måneder med kritikk mot presidentkandidaten fra en rekke personer med kunnskap og fortid fra etterretningsmiljøet i USA.

I et brev som ble undertegnet av 50 republikanske sikkerhetseksperter fikk Trump mye kritikk. I brevet hevdes det at Trump utgjør en fare for rikets sikkerhet.

Fra et utenrikspolitisk perspektiv er ikke Donald Trump kvalifisert til å være «Commander-in-Chief». Vi er overbevist om at han vil være en farlig president og vil utgjøre en risiko for landets nasjonale sikkerhet.

BREV FRA REPUBLIKANSKE SIKKERHETSEKSPERTER
Michael Morell

Tidligere sjef for CIA, Michael Morell, har gått kraftig ut mot Trumps presidentkandidatur.

Foto: MARK WILSON / Afp

Blant dem som har skrevet under på brevet er tidligere direktør i CIA og NSA Michael V. Hayden.

Også tidligere sjef for etterretningsorganisasjonen CIA, Michael Morell, har kritisert Trump og nevnt en rekke sider ved presidentkandidatens personlighet som gjør ham uegnet til å være president.

Trump: – Bare jeg kan stanse islamsk terror

Trump brukte starten på en av talene sine på mandag til å gjøre det klart at med han som president vil også islamsk terrorisme bli knust, men at det ikke vil skje om Hillary Clinton vinner presidentvalget i november.

– Hun mangler den moralske ryggraden som skal til for å styre USA, sa Trump i Ohio.

Trumps uttalelser om å drepe familiene til terrorister og starte landinvasjon i Syria bekymrer flere innad i etterretningsmiljøet, skriver Politico.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt