Urix forklarer

«Ensomme» Tillerson blir erstattet med Trump-venn

Han ble kalt T-REX for sin makt da han kom til utenriksdepartementet fra Exxon. Men som utenriksminister ble Rex Tillerson aldri noe mer enn en helt vanlig «dinosaur». Nå erstatter Trump ham med CIA sjef Mike Pompeo.

Rex Tillerson

Rex Tillerson sluttet som toppsjef i verdens største børsnoterte selskap for å bli utenriksminister i USA. Nå er han ute, etter 14 måneder i stolen.

Foto: Cliff Owen / AP

Rex Tillerson sluttet i jobben som toppsjef for verdens største børsnoterte selskap da han i fjor overraskende ble hentet til utenriksministerposten.

Det var tidligere forsvarsminister Robert Gates som introduserte Trump for Tillerson, og presidenten likte næringslivsbakgrunnen hans.

Men Rex Tillerson er istedenfor en effektiv utenriksminister blitt en slags «dinosaur» i et stadig mindre mektig utenriksdepartement.

Det er derfor langt fra overraskende at han erstattes.

Det har ligget i kortene lenge.

Det overraskende er at avgangen kommer akkurat nå. I det siste har Tillerson flere ganger sagt at han planlegger å bli sittende, spesielt etter at det i desember for første gang ble varslet at han etter hvert ville bli erstattet med Mike Pompeo.

Faktisk har Tillerson flere ganger måttet gå ut og dementere at han har intensjoner om å gå av, og at han er på vei ut.

Ikke minst etter at han i juli skal ha kalt Trump en idiot foran noen kolleger etter et anspent møte med presidenten.

Donald Trump og Rex Tillerson

Det vakte oppsikt da Donald Trump pekte ut Rex Tillerson til ny utenriksminister.

Foto: Saul Loeb / AFP

Skaffet seg uvenner

Ifølge Washington Post har Tillerson i stor grad også seg selv å takke for ikke å ha fått til jobben. Han har få allierte, både i Det hvite hus og inne i selve utenriksdepartementet. Han er blitt kalt tonedøv og han har fått kritikk for sitt forsøk på å gjøre det enorme departementet mer effektivt og strømlinjeformet, også fra politikere i Kongressen.

Fra å være den mektige og fryktinngytende «T-REX», har «REXIT» vært slagordet som har surret i korridorene her i Washington om Tillerson de siste månedene.

En av hans få allierte har vært den frittalende lederen i Senatets utenrikskomite, Bob Corker. Corker har beskyldt Trump for å forsøke å starte tredje verdenskrig og for å være uegnet som øverstkommanderende.

Men nå har Corker varslet at han ikke stiller til gjenvalg, og Tillerson er visstnok blitt stadig mer alene i det politiske Washington.

En «Trumpete» etterfølger

Mannen som overtar utenriksministerposten står langt nærmere Trump. Mike Pompeo var tidlig selvskreven som CIA-direktør blant Trumps nærmeste.

Han har vært offiser i hæren og studerte senere jus ved Harvard.

CIA-Direktør Mike Pompeo

CIA-direktør Mike Pompeo etterfølger Rex Tillerson.

Foto: Yuri Gripas / Reuters

I 2010 ble han valg inn i Kongressen fra hjemstaten Kansas, som en del av den store Tea party-bølgen som brakte en rekke republikanere til makten.

Pompeo hadde da aldri holdt noe politisk embete tidligere.

Som CIA-direktør har han stått last og brast med Trump. Han har hatt møter med dem som hevdet at Russland ikke hacket e-postserveren til Demokratene, og han har støttet opp om Trumps avvisning av at Russland forsøkte å påvirke valget i fjor, til tross for at tidligere etterretningssjefer og FBI har slått fast at de gjorde det.

Mer makt til generalene?

Omkalfatringen i den utenrikspolitiske delen av regjeringsapparatet er blitt ledet av Trumps stabssjef John Kelly.

Hva vil så disse endringene bety for USAs utenrikspolitikk? Trolig ikke veldig mye. Tillerson har vært både relativt usynlig og stadig mer ineffektiv etter at han gang på gang er blitt motsagt og delvis latterliggjort av sin egen sjef.

Trumps-administrasjonens utenrikspolitikk drives i større grad enn det som er vanlig fra Det hvite hus, der de to generalene, sikkerhetsrådgiver HR McMaster og stabssjef John Kelly, stadig har presidentens øre. Det har også den tredje generalen, forsvarsminister James Mattis.

I det siste har ryktene også gått om at McMaster skal være på vei ut, men etter at både økonomirådgiver Gary Cohn og kommunikasjonssjef Hope Hicks forsvant ut av Det hvite hus i forrige uke, begynte nærmest avgangsryktene å løpe løpsk i Washington.

Nytt team før Nord-Korea møte

Fra Det hvite hus heter det at president ønsker at et nytt teams skal planlegge det historiske toppmøte med Nord-Koreas leder Kim Jung UN som det er varslet skal finne sted i mai.

Mange utenrikspolitiske eksperter her tviler på at det er mulig å planlegge et slikt møte godt nok på så kort t

Det skal ha vært president Trump selv som avgjorde at han ville si ja til et slikt møte og bli historisk. Også i det amerikanske diplomatiet er man redde for at det kan få katastrofale følger for USA og spenningen mot Nord-Korea dersom møtet skulle bli en fiasko.

Nå blir det Mike Pompeo som skal lede planleggingen av toppmøtet og bli USAs toppdiplomat i en stadig mer kaotisk verdenssituasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt