Hopp til innhold

Peer har ikke bodd i USA på 17 år, fikk koronastøtte fra Trump: – Provoserende

Den siste tiden har flere nordmenn blitt overrasket over at en sjekk med penger, og et brev signert Donald Trump, har dukket opp i postkassen.

Peer Perez Øian

MOTTOK PENGER: Peer Perez Øian er blant dem som har mottatt koronastøtte fra amerikanske myndigheter.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er jo smått absurd at jeg skal kvalifisere til noen av de økonomiske redningspakkene eller tiltakene i USA, eller at de i det hele tatt sender sjekker ut av landet bare fordi du har et pass, sier Peer Perez Øian til NRK.

Krisepakken som ble vedtatt i USA i mars sørger blant annet for at 500 milliarder dollar blir direkte utbetalt alle amerikanere som oppfyller bestemte krav. Ordningen er behovsprøvd.

Det gjelder også de med doble statsborgerskap, som i noen tilfeller ikke har bodd i landet på lang tid.

– Jeg synes egentlig det er litt flaut at de har laget et system som er så ikke-behovsprøvd, når det er så mange mennesker i USA som sliter økonomisk og virkelig kunne trengt denne typen støtte, sier Øian.

Han gikk på college i USA fra 1999 til 2003. Siden har han ikke bodd, oppholdt seg eller hatt adresse i USA. For noen dager siden fikk han likevel en sjekk på 1200 dollar i posten, kun fordi han er amerikansk statsborger.

– Jeg ble egentlig også litt provosert på vegne av dem som jobber hardt og betaler skatt i USA, og som sammenlignet med oss i så liten grad har et sikkerhetsnett, sier Øian.

Selv om han ikke skatter til USA, må Øian og andre norsk-amerikanere levere selvangivelse til landet. Det kan være en tidkrevende prossess, og mange betaler en advokat for å gjøre det, fordi systemet er så komplisert.

Øian, som er amerikansk statsborger fordi han har amerikansk mor, ønsker å gi vekk pengene til politiske organisasjoner i USA.

– Skjønner ikke hvorfor

Rick Sherman bor på Harøya utenfor Ålesund og har gjort det de siste 12 årene. Han jobber i Norge og har vært norsk statsborger i fire år.

Sherman er en av dem som har mottatt penger. Han har fått overført 2400 dollar fra sitt opprinnelige hjemland, noe han synes er merkelig.

Rick Sherman har fått koronastøtte fra USA.

HAR OGSÅ MOTTATT PENGER: Rick Sherman skjønner ikke hvorfor pengene utbetales til de som ikke bor i landet lengre.

Foto: Privat

– Jeg skjønner ikke hvorfor skattebetalerne i USA sponser folk som ikke bor i Amerika, men det er hva det er. Jeg tar det, det er penger, sier Sherman.

Sherman forteller at mange av hans venner i USA synes det var urettferdig at han mottok sin sjekk penger før dem.

– Faktisk fikk ikke søsteren min sin sjekk før tre uker etter at jeg hadde fått min, og hun bor i Chicago, forteller nordmannen.

Trumps signatur

Også nordmenn som bare har bodd i statene så kort som de første ukene av sitt liv, har mottatt penger.

Flere har også fått et brev med signaturen til Donald Trump. Det er også presidentens eget navn som står på sjekken nordmenn har mottatt.

I brevet skriver presidenten at myndighetene «jobber døgnet rundt for å beskytte hardtarbeidende amerikanere fra konsekvensene av nedstengningen av landet i forbindelse med pandemien».

Brevet Peer Perez Øian mottok i etterkant av å ha fått sjekken fra USA

BREV FRA TRUMP: Dette er brevet Peer Perez Øian mottok i etterkant av å ha fått sjekken fra amerikanske myndigheter.

Foto: Privat

Både Øian og Sherman har fått brevet i postkassen.

Sherman tror denne måten å hjelpe amerikanske borgere på er taktisk med tanke på at det er presidentvalg til høsten.

– Dette var den perfekte stormen med tanke på at det er et valgår, så alle prøver å være på godsiden med velgerne, avslutter han.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige jordskjelv på Filippinane – ikkje lenger venta tsunami

Det har vore kraftige jordskjelv på Filippinane i dag. Tidlegare statsråd Per Sandberg måtte krype ut av hotellrommet.