Hopp til innhold

Trump bytter ut sikkerhetsrådgiver McMaster

H.R. McMaster er ferdig som USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver. Det kunngjorde Donald Trump torsdag kveld. McMaster blir erstattet av John Bolton.

Henry R. McMaster og Steve Mnuchin (t.v.)

H.R. McMaster er ferdig som USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Foto: Evan Vucci / AP

Det kunngjorde president Donald Trump på sin Twitter-konto torsdag kveld. USAs tidligere FN-ambassadør John Bolton tar over jobben 9. april.

Trump takker McMaster for en «fremragende jobb» og skriver at han «alltid vil være min venn». Ifølge en talsperson i Det hvite hus var begge parter enige om McMasters avgang.

McMaster er Trumps andre nasjonale sikkerhetsrådgiver. Han etterfulgte Michael Flynn, som måtte gå etter bare tre uker i jobben etter at det ble avslørt at han hadde løyet om sin kontakt med Russland. .

John Bolton

USAs tidligere FN-ambassadør John Bolton blir ny nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Ikke uventet

Nyheten om at McMaster slutter kom halvannen uke etter at Trump kunngjorde at utenriksminister Rex Tillerson hadde fått sparken.

Utskiftingen av McMaster kom ikke uventet. De siste ukene har det versert en rekke rykter om at sikkerhetsrådgiveren skulle byttes ut.

Det hvite hus gjentatte ganger har avkreftet dette en rekke ganger.

McMaster kommer dermed på den etter hvert lange lista over Trump-medarbeidere som har blitt sparket eller sluttet. Les mer:

Rex Tillerson

Nyheten om at McMaster slutter kom halvannen uke etter at Trump kunngjorde at utenriksminister Rex Tillerson hadde fått sparken.

Foto: Pius Utomi Ekpei / AFP

Konservativ politiker

USAs nye nasjonale sikkerhetsrådsgiver John Bolton er kjent som en konservativ amerikanske politiker.

Under tidligere president George W. Bush var han USAs ambassadør til FN fra august 2005 til desember 2006. Nyhetsbyrået AP skriver at Bolten er en av de mest splittende utenrikspolitiske ekspertene som har jobbet som FN-ambassadør.

Byrået skriver også at han har vært en aggressiv stemme med en krigslignende framgangsmåte i republikanske utenrikspolitiske sirkler i flere tiår. Han har tatt til orde for å bombe både Nord-Korea og Iran.

I likhet med president Trump er han sterkt kritisk til atomavtalen med Iran. Han har tidligere sagt til NRK at han tror Trump vil trekke seg ut av avtalen.

Bolton har to ganger vurdert å stille opp i kappløpet om å bli republikanernes presidentkandidat.

Laster Twitter-innhold
Sean Spicer
Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP
Dette er et utvalg av medarbeidere som enten har sluttet av egen fri vilje eller fått sparken fra Donald Trumps stab det første året hans ved makten.
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt