Hopp til innhold

Trump berges av innvandring, dommer og partilojalitet

USAs president Donald Trump har oppnådd nok til at en stor gruppe republikanske velgere holder seg i ro. Men Trump og Republikanerne må snart levere store nok politiske resultater, ellers kan det se stygt ut for presidenten etter neste kongressvalg.

USAs president Donald Trump

Donald Trump er en av de mest upopulære presidentene i moderne amerikansk historie, og har få store politiske seire å vise til. Hvis Demokratene oppnår flertall ved kongressvalget neste når, vil Trump få lite gjort resten av sin presidentperiode.

Foto: Evan Vucci / AP

– Trump har fått til to ting som er viktige for dem som valgte ham, sier Jan Arild Snoen, skribent i tidsskriftet Minerva som har fulgt amerikansk politikk i mange år.

Samfunnsdebattant Jan Arild Snoen

Jan Arild Snoen mener det er sannsynlig at Donald Trump vil klare å sitte i fire år som president, hvis ikke Russland-etterforskningen feller ham.

Foto: Privat

– Den ulovlige innvandringen fra Mexico og over grensen derfra har gått betydelig ned. Det andre er at det har blitt utnevnt en konservativ høyesterettsdommer.

– I tillegg går den amerikanske økonomien rimelig bra. Ikke veldig bra, men rimelig bra. Noe den også ville ha gjort uten Trump, fordi det er ikke så mye å tilbakeføre til ham. I tillegg går børsene går veldig bra, fordi næringslivet har forhåpninger til Trump, og det er viktig for økonomien, sier Snoen.

NRK traff Trump-velgere ett år etter: Glemmer ikke dagen de forandret USA

Ingen handelskrig i sikte

USA-eksperten mener Trump politisk har overrasket på ett område i forhold til hva han lovet å gjøre. Kina og andre konkurrenter skulle tas for å innfri løftet «America first».

– En av risikofaktorene da Trump ble valgt, var at han kunne sette i gang en global handelskrig. Trump er jo sterkt proteksjonistisk og har uttalt seg mye i den retning. Men noe handelskrig har det ikke blitt. Vi ser også at han er blitt venner med den kinesiske presidenten, og risikoen for en omfattende handelskonflikt er nå mindre enn da han tok over, sier Snoen.

Hvordan har Trump forandret USAs forhold til omverdenen?

– Han er uberegnelig. Trump har introdusert en stor grad av usikkerhet i politikken, større enn hva den pleier å være.

– Det er både fordi han mener ulike ting og skifter standpunkt, men også fordi han bruker kanaler som Twitter og med det går rundt den vanlige måten med å få silt og slipt sine meninger før han går ut med dem. Dette kan øke spenningsnivået.

Donald og Melania Trump sammen med Xi Jinping og Peng Liyuan

President Donald Trump og førstedame Melania er på offisielt besøk i Kina, hvor landets president Xi Jinping og ektefelle Peng Liyuan er vertskap. Tross harde ord om Kinas handelspolitikk, har stemningen tilsynelatende vært god.

Foto: Jim Watson / AFP

Lojalitet berger presidenten

Meningsmålinger viser at flertallet av amerikanske velgere ikke er veldig fornøyd med sin president.

Kun 37 prosent synes Trump så langt har gjort en god jobb, mens 59 prosent mener han har gjort en dårlig jobb. Det viser meningsmålingen utført for The Washington Post og ABC News i forbindelse med ettårsdagen for valgseieren. Trump har siden han tiltrådte måttet tåle å se de laveste oppslutningen noen amerikansk president har fått i moderne tid.

– Det som slår meg, er hvor sterk partilojaliteten er. Det var veldig mange republikanere som egentlig ikke var så begeistret for Trump og som helst ikke ville ha ham som president. Men de stemte likevel på ham, fordi han var republikaner. Slik har det mer eller mindre holdt seg, sier Snoen.

– For nesten uansett hva Trump finner på, så er det 70–80 prosent av den republikanske kjernen som sier at de vil fortsatt ha ham som president. Denne stammetilhørigheten, som er blitt sterkere og sterkere i USA, har Trump nå glede av. Tilhørigheten gir ham «et gulv» i oppslutning, som han vanskelig faller under fordi mange republikanere kjøper «pakka» uansett hva han gjør.

Donald Trump avlegger ed som USAs president

Donald Trump avlegger presidenteden i januar i år, med familien rundt seg. Siden har det vært høy turbulens rundt både mannen og presidentgjerningen.

Foto: Jim Bourg / Reuters

Mot neste valg

Jan-Arild Snoen er likevel klar på at både Trump og Det republikanske partiet snart må kunne vise til politiske resultater utover en høyesterettsdommer og nedgangen i ulovlige innvandrere.

– Så langt har de levert veldig lite. Helsereformen er stoppet og det er lagt frem et forslag til skattereform som det er uvisst hvordan går med. Så de må nok «levere politikk» snart.

– Hvis Demokratene får flertall i Representantenes hus ved valget til Kongressen neste år, som godt kan hende de klarer, da har de blokkert Trump for resten av perioden, sier Snoen.

Basert på de første månedene av Trumps presidentperiode, med intern krangling, kaotiske kommandolinjer og maktkamp i Det hvite hus, en stadig mer nærgående etterforskning av mulige russiske forbindelser og presidentens noe uortodokse stil, var det flere som spådde at dette umulig kan vare fireårsperioden ut.

– Det største usikkerhetsmomentet er etterforskningen rundt valgkampen og valgkamporganisasjonens forbindelse med russerne, men utover det faktumet tror jeg det er sannsynlig at han sitter ut tiden, sier Snoen.

– Hvis han taper flertallet i Representantenes hus og med det ikke får gjort noe de siste årene kan det være at han går lei. Men sannsynligvis så sitter han sine fire år, spår Snoen, med visse forbehold.

NRK markerer ettårsdagen for Donald Trumps valgseier på nrk.no, Facebook og NRK2 kl. 19.45-20.15 onsdag.

Du kan du sende inn spørsmål til NRKs USA-korrespondenter og USA-ekspert Vårin Alme i studio på:

SISTE NYTT

Siste nytt