NRK Meny
Normal

Trump ber Israel «holde igjen litt» i bosettingene

Donald Trump mener Israel er blitt veldig urettferdig behandlet av FN, men ba samtidig statsminister Benjamin Netanyahu roe ned bosettingspolitikken.

USAs president Donald Trump ber Israels statsminister Benjamin Netanyahu «holde igjen litt» i byggingen i bosetningene på den okkuperte Vestbredden.

OVERRASKET: Donald Trump langet først ut mot pressen før han ba Israels statsminister Benjamin Netanyahu roe ned boligbygging på den okkuperte Vestbredden.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans kone Sara ble møtt av president Donald Trump og førstedame Melania Trump utenfor Det hvite hus klokken 18 norsk tid (12.00 lokal tid) og holdt en kort pressekonferanse etter velkomsten.

Etter lovnader om å styrke båndene mellom de to allierte, ble Trump spurt om hvordan han stiller seg til byggingen av boliger i bossettinger på den okkuperte Vestbredden.

– Når det gjelder bosettinger, så vil jeg gjerne se at du holder igjen en liten stund, sa Trump i en uformell tone.

Deretter sa han at de vil få til en avtale som er større og bedre enn folk i rommet forstår.

  • Se Urix spesial på NRK2 og HER klokken 21.35. Der vises den israelske dokumentaren «Bosetterne på Vestbredden».

USA brøt tradisjon i FN

Få uker før president Obama gikk av, valgte USA å bryte tradisjonen med å stanse fordømmelser av Israel i FNs sikkerhetsråd. Da spørsmålet om jødiske bosettinger kom opp, avstod USA fra å stemme.

USA har tidligere benyttet vetoretten i FNs sikkerhetsråd 30 ganger for å stanse resolusjoner som handler om forholdet mellom Israel og palestinerne, viser en oversikt fra Security Council Report.

På samme pressekonferanse som Trump ba Netanyahu holde igjen i bosettingspolitikken, gikk Trump hardt ut mot FN:

– USA og Israel er to nasjoner som verdsetter alle menneskers liv. Derfor tar jeg avstand fra urettferdige og ensidige handlinger mot Israel i FN. FN har behandlet Israel svært urettferdig, synes jeg.

Trump hilser Netanyahu velkommen til Det hvite hus

UTENFOR DET HVITE HUS: President Donald Trump og førstedame Melania hilser Benjamin Netanyahu og hans kone Sara velkommen til Det hvite hus.

Foto: Evan Vucci / AP

Nærmest som vanlig, har det kommet lekkasjer i forkant av dagens pressekonferanse.

Kan gå bort fra tostatsløsning

En kilde i Det hvite hus antydet tirsdag at USA kan gå bort fra tostatsløsningen for Israel og Palestina, et prinsipp som har preget amerikansk politikk i flere tiår.

Da Trump ble spurt om dette på pressekonferansen, svarte han at han tidligere trodde tostatsløsningen ville være den enkleste, men at han nå er helt åpen i dette spørsmålet.

– Jeg ser både på tostatsløsning og enstatsløsning. Jeg liker den løsningen partene selv ønsker, svarte Trump og så bort på Netanyahu.

Netanyahu svarte med å si at han er mer opptatt av substansen enn «merkevaren» tostatsløsning. Han mener kilden til konflikten er at palestinerne nekter å anerkjenne staten Israel.

Trump gjentok sin kritikk av atomavtalen med Iran, og lovte å stå sammen med Israel i kampen mot ekstremistisk islam.

Netanyahu sa han tror det er mulig å reversere fremveksten av radikal islam med Trump som USAs leder.

Ønsker å flytte ambassade

Trump sa også at han ønsker å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, men påpekte at de vil «se på dette med stor varsomhet».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt