Trump ber Iran «aldri, aldri true USA igjen»

Med store bokstaver på Twitter ber USAs president Donald Trump Irans president Hassan Rouhani om «å aldri, aldri true USA igjen».

Donald Trump

UT MOT IRAN: Donald Trump sier at nye trusler fra Iran vil få store konsekvenser for landet.

Foto: Carolyn Kaster / AP

– Hvis ikke vil du lide konsekvenser som få opp gjennom historien, skriver USAs president.

– Vi er ikke lenger et land som vil tolerere dine vanvittige ord om vold og død. Vær forsiktig!, fortsetter han.

Laster Twitter-innhold

Irans president Hassan Rouhani advarte søndag USAs utenriksminister Mike Pompeo om at det kan bli aktuelt å stenge Hormuzstredet om USA «fortsetter å leke med løvens hale».

I ytterste konsekvens kan det bli åpen konflikt, ifølge presidenten.

– Fred med Iran er all freds mor. En krig med Iran ville vært alle krigers mor, sa Rouhani under en TV-overført tale i Teheran søndag.

Pompeo slo tilbake

Få timer tidligere kalte USAs utenriksminister Mike Pompeo de religiøse lederne i Iran for «hyklerske hellige menn», og sa at USA vil lansere en tv-kanal på farsi.

Mike Pompeo

USAs utenriksminister Mike Pompeo kritiserte Irans ledere, og sa landets regjering ligner på mafia.

Foto: Brendan Mcdermid / Reuters

Til et publikum i Ronald Reagans presidentbibliotek i Simi Valley i California, som hovedsakelig besto av amerikanere med iransk bakgrunn, fortalte Pompeo om den kommende lanseringen.

Han sa at USA skal starte en kanal på farsi, som skal gå 24 timer i døgnet på tv, radio og i sosiale medier, skriver Reuters.

Pompeo forklarte at den nye farsi-kanalen vil nå ut til iranere i Iran og rundt om i verden.

Hardt ut mot Irans ledere

USAs øverste diplomat kalte under møtet for den iranske diasporaen, de religiøse lederne av Iran for hyklerske hellige menn, som skaffer seg selv enorm rikdom, mens de lar folket sitt lide

– Noen ganger kan det virke som om verden har blitt ufølsomme overfor det autoritære iranske regimet innad i Iran, og voldelige handlinger utenlands. Men det iranske folket tier ikke om deres regjerings misbruk, sa Pompeo

Videre sa han at heller ikke USA og president Donald Trump vil tie.

Rouhani

FÅR KRITIKK: USAs utenriksminister Mike Pompeo sier Irans president Hassan Rouhani viser at landet blir styrt av noe som ligner mer på mafia enn på en regjering. Han sier at det er opp til iranerne å bestemme landets retning videre.

Foto: Lisi Niesner / Reuters

– Jeg har en beskjed til det iranske folket: USA hører dere. USA støtter dere. USA er med dere, sa Pompeo, før han begynte å snakke om hvordan den iranske regjeringen «hjerteløst undertrykker sitt eget folks menneskerettigheter, verdighet og grunnleggende frihet».

Pompeo la etter møtet i California ut en tweet der det står at «det iranske regimets ideologi har gjort iranerne sinte over ikke å kunne kalle Iran et «vanlig land»».

Laster Twitter-innhold

– Minner om mafia

Ayatolla Mohammad Emami Kashani

Ayatolla Emami Kashani har vært sentral i det iranske presteskapet helt siden revolusjonen i 1979.

Foto: Raheb Homavandi / Reuters
Ayatolla Ali Khamenei

Ayatolla Ali Khamenei er en av dem USAs utenriksminister anklager for å ha sikret seg store verdier fra den iranske stat.

Foto: - / AFP

Utenriksministeren refset også de religiøse lederne i landet og anklaget dem for å ha sikret seg verdier som tilhører den iranske stat.

Pompeo trakk frem at ayatolla Makaram Shirazi skal ha tjent over 100 millioner dollar på ulovlig handel med sukker.

Ayatolla Emami Kashani, som i en årrekke har vært en av de sentrale i prestestyret, skal ha en formue verdt flere millioner etter at regjeringen overførte flere lukrative gruver til hans stiftelse.

Landets øverste leder ayatolla Ali Khamenei anklages for å ha ulovlig sikringsfond til en verdi av 95 milliarder dollar.

– Korrupsjonsnivået blant regimets ledere viser at Iran styres av noe som minner mer om en mafia, enn en regjering, sa Pompeo.

En representant for den iranske Revolusjonsgarden betegner Trumps twittertrusler som «psykologisk krigføring» og sier til det iranske nyhetsbyrået ISNA at Trump ikke er i en posisjon til å gjøre alvor av truslene. Mens en talsmann for utenriksdepartementet kaller Pompeos utsagn «innblanding i Irans interne anliggender».

SISTE NYTT

Siste nytt