NRK Meny
Normal

Trump bekrefter: Oljetopp og Putin-venn er utpekt som USAs nye utenriksminister

Rex Tillerson er utpekt som USA nye utenriksminister, bekrefter Donald Trump.

Rex Tillerson og Vladimir Putin

Dette bildet fra 2011 viser Rex Tillerson, som skal bli USAs neste utenriksminister, og Russlands president Vladimir Putin.

Foto: Alexei Druzhinin / Ap

– Hans brede erfaring og dype forståelse av geopolitikk gjør ham til et utmerket valg. Han vil fremme regional stabilitet og fokusere på nasjonale sikkerhetsinteresser i USA, sier Trump i en uttalelse tirsdag.

Det var ventet at Trump tirsdag offisielt ville nominere Exxon-sjefen til å etterfølge John Kerry. De to storavisene New York Times og Washington Post skrev tidlig tirsdag morgen norsk tid at Trump ville nominere Rex Tillerson som USAs neste utenriksminister. Også NBC news melder dette.

Trump skrev på Twitter at han senere tirsdag ville kunngjøre hvem som blir nominert som utenriksminister.

Rex Tillerson (64) er i dag sjef for oljeselskapet ExxonMobil – et av verdens største selskaper uansett bransje. Tillerson har bånd til Russland og er en forkjemper for frihandel og sterk amerikansk tilstedeværelse i Midtøsten. Han har tidligere også gått ut mot sanksjoner mot Putin-regimet.

Morten Jentoft om Rex Tillerson som skal bli utenriksminister i USA

NRKs Moskva-korrespondent Morten Jentoft om de russiske reaksjonene på utnevnelsen.

Ikke sikkert nominasjonen blir godtatt

Ifølge Reuters kan hans Russland-vennlighet føre til at det ikke er helt sikkert at Senatet vil godkjenne ham som utenriksminister – selv om republikanerne har flertall i Senatet. Mandag var også russiske talsmann ute for å skryte av Tillerson, ifølge nyhetsbyrået.

New York Times viser til den republikanske veteranen John McCain som i helgen sa at Tillersons tilknytning til Putin var noe han bekymret seg for.

Putin er en bølle og en morder, og alle som beskriver ham som noe annet lyver, sa McCain til Fox News.

Men ifølge Washington Post har Trump-kampanjen planer om å kjøre på for å få Tillerson godkjent. De skriver at blant annet tungvektere som tidligere utenriksminister Condoleezza Rice og tidligere forsvarsminister Robert Gates ventes å komme med støtte.

Gro Holm om Rex Tillerson

USA-korrespondent Gro Holm om utnevnelsen av Exxon Mobile-toppen som ny utenriksminister i Trumps regjering.

Møtte Putin på 90-tallet

Tillersons bånd til Russland går tilbake til sent på 90-tallet da han først møtte Vladimir Putin. I 2011 inngikk ExxonMobil et samarbeid med Rosneft, det russiske statsoljeselskapet for leting etter olje i Svartehavet og Arktis. To år senere fikk Tillerson tildelt den russiske Vennskapsordenen.

Etter at Russland annekterte Krim, som resulterte i sanksjoner mot landet, sa Tillerson at han mente sanksjonene var ineffektive og han motsatte seg dem. Han fortalte at han var i kontakt med amerikanske tjenestemenn om sitt syn på saken. ExxonMobil tapte rundt 1 milliard dollar på sanksjonene.

Tror på klimaendringer

Mens Trump har variert mellom å kalle de globale klimaendringene for en kinesisk svindel, til å si at «ingen vet noe sikkert om det», har verdens mektigste oljetopp Tillerson åpent gått ut og sagt at den globale oppvarmingen er reell, og at noe må gjøres med det.

Det har tidligere vært spekulert i om tidligere presidentkandidat Mitt Romney ville bli ny utenriksminister, men Romney har selv gått ut og sagt at han ikke blir det.

I en profil som Washington Post har laget om Tillerson, kommer det blant annet frem at Tillerson har jobbet for Exxon Mobil siden 1975, og har vært sjef for selskapet siden 2006. Tillerson har også vært en leder i en av USAs speiderbevegelser, og han var en av dem som kjempet for at unge homofile gutter kunne bli akseptert i bevegelsen.

I den republikanske primærvalgkampen støttet Tillerson ikke Donald Trump, men Jeb Bush.

Les også:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt